Hirdetés

Megtiltják a gyerekeknek az elektromos roller használatát ebben az országban

Garai Kitti portré Garai Kitti

A francia kormány szigorú döntés hozott: megtiltják a 14 éven aluliak számára, hogy elektromos rollert használjanak, emellett pedig szigorítják a szabálysértési büntetéseket a városi közlekedésben.

Az elektromos rollerek négy évvel ezelőtt jelentek meg Franciaországban. Mostanra már mintegy 2 millió embernek van saját rollere, míg több százezren bérelhető elektromos eszközzel közlekednek a városban. Azonban a francia kormány most úgy döntött, szigorítja a rollerhasználatot, mivel egyre kaotikusabb helyzetek alakultak ki miatta. 

Rengeteg baleset történt

Hivatkozás másolása

Franciaországban rendszeresek a balesetek az elektromos rollert használók miatt. Párizsban pedig az okozza a legnagyobb bajt, hogy a bérelhető rollereket az emberek ott teszik le, ahol csak akarják, mivel ez nincsen szabályozva. Ezért a fővárosi önkormányzat a hétvégén népszavazást rendez, hogy betilthassák ezeket a bérelhető elektromos eszközöket. 

A szerdai kormányülésen megvitatott elképzelés célja "a közterek békéjének" helyreállítása a jelenlegeinél szigorúbb szabályozással - írja az MTI.

Így szigorítanak a szabályokon

Hivatkozás másolása

A rendeletben hamarosan megjelenő új szabályozás a jelenlegi 12 évről 14 évre emeli az elektromos roller használatának alsó korhatárát, a motorkerékpárokhoz hasonlóan, és kötelező lesz az elektromos rollereket ezentúl féklámpával és villogókkal felszerelni.

Az elektromos rollereken 2019 óta kizárólag egy ember közlekedhet, tilos velük a járdán haladni és parkolni. A szabálysértőket az eddigi 35 euró helyett ezentúl 135 euróra büntethetik a rendőrök. Bár a sisak viselése egyelőre még nem kötelező, de a közlekedési minisztérium szerint napirenden van a kérdés.

Belehalt egy 71 éves nő a sérüléseibe, miután egy elektromos rollerrel elütötték

Hivatkozás másolása

Mint azt a naphire.hu is megírta, Linda Davis volt az első ember, akit halálra gázoltak elektromos rollerrel. A 71 éves nőt még tavaly júniusban ütötte el egy 14 éves fiú a nottinghamshire-i Rainworthben egy járdán. Az idős asszony hat nappal később a kórházban belehalt a sérüléseibe. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés