Erre figyel a világ: egyre feszültebb a helyzet Tajvan és Kína között

  • Nagyvilág
Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Több precíziós rakétát is kilőtt Kína csütörtökön egy hadgyakorlat során, amit a Tajvani-szorosban, a szigetországot körülzárva tart. A feszültség tovább erősödött, amikor a hét elején Nancy Pelosi, az Amerikai Egyesült Államok képviselőházának házelnöke ellátogatott Tajvanra, amit Kína egyáltalán nem nézett jó szemmel, hiszen régóta a szigetet követeli. Kína Pelosi látogatása közben bejelentette: csütörtök és vasárnap között hadgyakorlatot tartanak Tajvan közelében, ami gyakorlatilag egy tengeri blokádnak felel meg.

A kínai haderő hat különböző zónában gyakorlatozik a következő napokban, sőt ma már precíziós rakétákat is sikeresen teszteltek a Tajvani-szorosban, amiről még videó is készült. A kialakult helyzet nemcsak a tajvaniakat, hanem a japánokat is aggasztja, mivel a kilőtt rakéták közült öt darab a Japánhoz tartozó felségvizeken csapódott be. A gyakorlattal kapcsolatban a kínai hadsereg azt közölte, hogy minden rakéta pontosan a célpontját találta el.

A CCTV kínai televízió adásáról készített felvételen rakétát lőnek ki egy meg nem nevezett kínai helyszínen 2022. augusztus 4-én.
A CCTV kínai televízió adásáról készített felvételen rakétát lőnek ki egy meg nem nevezett kínai helyszínen 2022. augusztus 4-én. Fotó: MTI/AP/CCTV

Tajvanban azóta aktiválták a védelmi rendszereket, és a védelmi minisztérium jelezte: nyomon követik a kínai rakéták útját. Eddig 11 olyan lövedékről tudnak, amely elhaladt a szigetország közelében - számolt be az Index.

Pánikról egyelőre még szó sincs, de már az USA is figyeli az eseményeket, sőt az amerikai haditengerészet a kínai hadgyakorlatra reagálva több hadihajót is a térségbe küldött, ahol jelenleg járőröznek.

Cimkék:
  • hadgyakorlat
  • rakéta
  • Tajvan
  • Kína
Nap Híre a Facebookon. Friss hírek és történetek. Ma mindenki erről beszél. Csatlakozz és mondd el a véleményed. Látogass el Facebook oldalunkra
Ha van a témához kapcsolódó sztorid, írd meg nekünk a szerkesztoseg@naphire.hu címre! Írj nekünk emailt

Ez is érdekelhet