Hirdetés

Egy milliárd dollár büntetést kell fizetnie a szélsőjobbos médiasztárnak

Morvay Péter portré Morvay Péter

Alex Jones azt állította ugyanis, hogy a 26 áldozattal járó iskolai merényletet csak megrendezték.

Az egyik legismertebb szélsőjobbos műsorvezetőt a Sandy Hook-i iskolai terrortámadás áldozatainak családtagjai perelték be.

Alex Jones-t 965 millió dollár kifizetésére kötelezte egy connecticuti esküdtszék a Sandy Hook-i mészárlás áldozatai családtagjai részére. 

Ez már a második rágalmazási kártérítés az összeesküvés-elméleteket terjesztő műsorvezető ellen, amiért azt állította, hogy a 2012-es terrortámadás „átverés volt”.

A szélsőjobboldali Infowars csatorna házigazdája többször is azt állította, hogy a lövöldözést egyszerűen a média találta ki, annak érdekében, hogy 

hangulatot keltsen a fegyvertartás alkotmányos joga ellen.

Valójában a Sandy Hook-i általános iskolában történt tömeggyilkosságot Adam Lanza követtel, aki 2012. december 14-én 26 embert mészárolt le az, majd saját magával is végzett.

Az áldozatok családtagjai szerint Jones kegyetlen módon a szenvedésükből profitált, és több tízmillió dollárt gyűjtött össze a hazugságok ismételgetésével, amvel az Infowars weboldalára való kattintások számát növelte, és az ott kínált termékei eladását ösztönözte.

Most a connecticuti esküdtszék a felperesek mindegyikének megítélte a kártérítést rágalmazásért és személyiségi jogok megsértése miatt. Az összegek különbözőek, de minden esetbe több tízmillió dollárt ítélt meg a bíróság.

Jones a tanúvallomása során elismerte a lövöldözést, de gúnyosan azt mondta a bírónak, hogy szerinte az egész per egy demokraták által vezetett összeesküvés, hogy véget vessenek a karrierjének. 

Közölte továbbá, hogy nem fogja kifizetni a kártérítést, ahogyan a korábban egy texasi esküdtszék által ellene megítélt 49,3 millió dolláros büntetést sem.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés