Hirdetés

Egészen elképesztő dologra bukkant a NASA

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

A NASA első aszteroidamintája szenet és vizet tartalmaz – állapította meg az Osiris-Rex csapata.

Az Osiris-Rex mintagyűjtő külső képe. A jobb oldalon középen a Bennu aszteroida mintaanyaga látható.
Az Osiris-Rex mintagyűjtő külső képe. A jobb oldalon középen a Bennu aszteroida mintaanyaga látható. NASA

A Bennu nevű kisbolygóról származó minta egy űrszondával érkezett a Földre még szeptemberben. A 4,5 milliárd éves aszteroida mintája a kezdeti vizsgálatok alapján magas szén- és víztartalommal rendelkezik, amely arra utalhat, hogy a földi élet építőkövei a megtalálhatók a kőzetben, közölte a NASA (National Aeronautics and Space Administration), az Amerikai Egyesült Államok kormányzati ügynöksége.

A NASA szerdán közölte a hírt a houstoni Johnson Űrközpontból, ahol a vezetőség és a tudósok először mutatták be az aszteroida anyagát a szeptemberi leszállás óta.

Ez a minta a legnagyobb szénben gazdag aszteroidaminta, amelyet valaha a Földre szállítottak, és az elkövetkező nemzedékeken keresztül segíti a tudósokat abban, hogy megvizsgálják az élet eredetét saját bolygónkon – mondta Bill Nelson, a NASA munkatársa. “Majdnem minden, amit a NASA-nál teszünk, arra törekszik, hogy választ adjon a ránk vonatkozó kérdésekre, hogy kik vagyunk és honnan származunk” - tette hozzá.

Bár további munkára van szükség a talált szénvegyületek természetének megértéséhez, a kezdeti felfedezés mindenképp fontos lépés az aszteroidaminta jövőbeli elemzéséhez.

Az aszteroidában rejlő titkokat az elkövetkező évtizedekben tanulmányozzák majd, betekintést nyújtva naprendszerünk kialakulásába, hogyan kerülhettek az élet előfutárai a Földre, és milyen óvintézkedéseket kell tenni, hogy elkerüljük a Földnek az aszteroidákkal való ütközéseket.

Az Osiris-Rex mintagyűjtés célja 60 gramm aszteroidaanyag volt. A NASA szakértő egy kifejezetten emiatt létrehozott tisztaszobákban dolgoznak, és eddig 10 napot töltöttek a minta-visszaküldési hardver gondos szétszerelésével, hogy bepillantást nyerhessenek a benne lévő mintába.

Amikor először kinyitották a tartály fedelét, a tudósok bónusz aszteroidaanyagot fedeztek fel, amely a gyűjtőfejet, a tartály fedelét és a talpát kívülről borította. Annyi többletanyag volt, hogy lelassította az elsődleges minta begyűjtésének és tárolásának gondos folyamatát.

“A laborjaink készen álltak mindenre, amit Bennu tartogatott számunkra” – mondta Vanessa Wyche vezető. “A tudósaink és a mérnökeink évek óta dolgoznak egymás mellett, hogy speciális kesztyűtartókat és eszközöket fejlesszenek ki az aszteroida anyagának érintetlenségének megőrzésére, valamint a minták gondozására, hogy a kutatók most és évtizedek múlva is tanulmányozhassák a kozmosz ezen értékes ajándékát."

Dante Lauretta, az Osiris-Rex vezető kutatója szerint a mostani minta kutatása olyan, mintha feltárnának egy időkapszulát, egy ősi titkot, amely mélyreható betekintést nyújt Naprendszerünk eredetébe.“A szénben gazdag anyagok bősége és a víztartalmú agyagásványok bőséges jelenléte csak a kozmikus jéghegy csúcsa. Ezek a felfedezések, amelyek az évek óta tartó elkötelezett együttműködés és az élvonalbeli tudomány révén tettek lehetővé, olyan utazásra késztetnek bennünket, hogy megértsük nemcsak égi szomszédságunkat, hanem az élet kezdetének lehetőségét is. Bennu minden egyes kinyilatkoztatásával közelebb kerülünk kozmikus örökségünk titkainak megfejtéséhez” - mondta a vezető kutató.

A következő két évben a tudományos csapat folytatja a minták jellemzését és elvégzi a misszió tudományos céljainak eléréséhez szükséges elemzéseket.

A NASA a minta legalább 70%-át megőrzi további kutatások céljából - hogy a kutatók világszerte, beleértve a tudósok jövő generációit is tudják azt vizsgálni.

Az Osiris-Rex tudományos programjának részeként a világ több mint 200 tudósából álló csoportja fogja feltárni a regolit tulajdonságait, köztük számos amerikai intézmény kutatói, a NASA partnerei, a JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency), a CSA (Kanadai Űrügynökség) és más tudósok a világ minden tájáról.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés