Hirdetés

Skót dudák és skót szoknyák lepték el Münchent – kezdődik a foci Eb

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Skót dudák és skót szoknyák tömege lepte el München utcáit az Euro 2024 pénteki nyitómeccse előtt, ahol a házigazda Németország és Skócia lép pályára.

"Skócia nélkül nincs buli" skandálással több tízezer szurkoló özönlött a dél-németországi városba, hogy élvezze a hangulatot - és egy-két sört - a mérkőzés előtt az AFP tudósítása szerint.

Ausztráliából, Katarból és Norvégiából is érkeztek skót szurkolók

Hivatkozás másolása

"Nem hagyhattam ki" - mondta a 48 éves Stuart Webster, aki a nyugat-ausztráliai Rockinghamből 13 500 kilométert utazott a mérkőzésre. "Nem minden tornára jutunk ki, így erre az Eb-re el kellett kísérnem a csapatot" - mondta Webster, aki két fiával utazott, akik közül az egyik skót zászlót tekert maga köré.

Kevés remény van arra, hogy Skócia elég jó eredményt érhet el Németország ellen ahhoz, hogy bejusson a kieséses szakaszba - ami a csapatnak még soha nem sikerült egyetlen nagy tornán sem.

"Veterán [szurkoló] vagyok, tudom, hogy általában hogyan szokott ez menni, de drukkolok" - mondta Webster.

A szurkolók közül sokan a München központjában található történelmi Marienplatzra mentek, ahol a sztárjátékos John McGinnt dicsőítő dalokat zengtek.

Az Aberdeenshire-ből származó Stephen család tagjai a mérkőzés előtt a Dohából és Norvégiából érkezett rokonaikkal találkoztak. "Ha döntetlent érnénk el, nagyon örülnék" - mondta a 64 éves Robert Stephen, hozzátéve, hogy a szurkolók "bulizni fognak", bármi is lesz az eredmény.

60 ezer skótot vártak

Hivatkozás másolása

A helyi hatóságok összesen mintegy 60 000 skót szurkolót várnak Münchenbe a torna nyitómérkőzésére. A brit kormánynak a tornát megelőzően kiadott figyelmeztetése, miszerint a német sör erősebb, mint az otthon szokásos sör, nem csillapította egyesek lelkesedését. "Tegnap az egyik kocsmában elfogyott a sör" - mondta a 63 éves szurkoló, Stuart Ogg, aki a skóciai Perth-ből utazott a fiaival. A helyiek reakciója valahol a csodálkozás és az öröm között mozgott, mondta Ogg az AFP-nek.

A legtöbb szurkoló, aki hosszú utat tesz meg Münchenbe, úgy érkezik meg, hogy a mérkőzésre még nincs jegye. Ám az a tény, hogy a müncheni Allianz Arénába nem lehetett bejutni a mérkőzésre, nem szegte kedvét Mareth Wilsonnak és családjának, akik szintén Perthből utaztak. A 44 éves önkormányzati dolgozó egy éjszakai komppal utazott Hollandiába, amely során "szörnyen tengeribetegnek" érezte magát, majd vonattal tette meg Münchenig az utat. Wilsonék úgy tervezik, hogy a mérkőzést a szurkolói zónában lévő nagy képernyőn nézik majd meg. A zóna a vízparton található, és úgy tervezték, hogy akár 25 000 szurkolót is befogadjon. Közel van az Olimpiai Stadionhoz, ahol az 1972-es müncheni nyári játékokat rendezték.

A 36 és 37 éves Sigurd Smith és Emma Wylie a skót szárazföld északi csücskétől nem messze fekvő Orkney-szigetekről érkezett, és a mérkőzés előestéjén körbejárták az Olimpiai Parkot.

"Szerintem ez abszolút zseniális lesz" - mondta Wylie a Németország elleni mérkőzésről. Smith szerint "baráti rivalizálás" lesz a két szurkolótábor között.

A németek bizakodnak

Hivatkozás másolása

A skót invázió ellenére néhány német szurkolót is lehetett látni Münchenben. A németek számára, akárcsak ellenfeleiknek, a torna nyitómeccsén való részvétel lehetősége megéri a hosszú utazást.

"Még soha nem voltam ilyen világversenyen, ezért nagyon izgatottan várom, mi történik holnap" - mondta az AFP-nek a 32 éves Corinna Hasken, aki az északnyugat-németországi Osnabrück közeléből érkezett. Útitársa, Manuel Pieper bizakodó Németország Skócia elleni esélyeit illetően.

Julian Nagelsmann csapata 2-0-s győzelemmel távozik, mondta a szintén 32 éves Pieper. "Egy hazai tornán, egy nyitó győzelem... az szép kezdés lenne".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés