Hirdetés

Durvul a háború: szörnyű hír jött a magyar határról - a miniszterelnök is üzent

Nap Híre portré Nap Híre

Az ukrán-magyar határszakaszon 4484-en léptek be kedden Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4808-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

A beléptetettek közül a rendőrség 152 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Vonattal 38 ember - köztük 25 gyermek - érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve - tudatta az ORFK. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is. 

Közben az ukrán miniszterelnök is üzent. "Attól függetlenül, hogy „Oroszország tovább fogja rombolni az ország energia-infrastruktúráját, mivel a céljuk, hogy megfagyjon Ukrajna, amivel újabb népirtást készülnek elkövetni az ukrán nép ellen” – fejtette ki Denisz Smihal egy kormányülésen.

Hozzátette, hogy Ukrajna valamennyi megyéje, a Herszon kivételével, el van látva energiával. Jelenleg az ország villamosenergia-termelése a fogyasztási igények 70 százalékát fedezi – mondta Smihal.

Az orosz külügy közben a háború folytatásáról és a lehetséges célpontokról beszél. "Az orosz hadsereg legitim célpontjaivá válhatnak az ukrán hadsereg támogatására használt amerikai műholdak" -  jelentette ki Vlagyimir Jermakov, a külügyminisztérium fegyverzetellenőrzési osztályának igazgatója a RIA Novosztyi hírügynökség által szerdán közölt interjújában.

"Megerősítjük, hogy az ilyen kvázi polgári infrastruktúra, ha az Oroszország elleni katonai akciókhoz használják fel, teljesen logikusan a válaszcsapás legitim célpontjává válhat" - nyilatkozott  a diplomata.

Jermakov szerint a civil műholdak ilyen provokatív használata "legalábbis kérdéseket vet fel a világűrről szóló szerződéssel összefüggésben, amely kizárólag békés célú felhasználást feltételez, és a világközösség részéről megköveteli a legsúlyosabb elítélést". Mint mondta, az ukrán haderő támogatására alacsony pályán keringő műholdak konstellációját használják fel, olyan "konkrét, tisztán harci feladatok végrehajtására", mint az orosz csapatok elhelyezkedésének, mozgási útvonalainak és cselekményeinek feltárása, pilóta nélküli légi járművek irányítása, valamint nagy pontosságú lőszerek célba juttatása.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés