Hirdetés

Dubajra egy nap alatt egy évnyi eső zúdult, brutális felvételen az elöntött reptér

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Egy évnyi csapadékmennyiség hullott kedden Dubajra, hatalmas áradásokat okozva. Az utak folyókká váltak, és a víz elárasztotta az otthonokat és az üzleteket.

Megdöbbentő videófelvételek mutatták, amint a dubaji nemzetközi repülőtér - a világ második legforgalmasabb repülőtere - kifutópályája víz alá kerül, miközben hatalmas repülőgépek próbálnak átkelni a vízen. A nagy repülőgépek inkább csónakoknak tűntek az elárasztott repülőtéren, ahogy a hullámok között mozogni próbálnak.

A repülőtér működésében szerdán is fennakadások voltak, az árvíz miatt elzárták a bekötőutakat, és több légitársaság, köztük az Emirates is késésekről számolt be. A Flydubai diszkont légitársaság helyi idő szerint szerda délelőtt 10 óráig minden járatot törölt.

Egy utas a CNN-nek elmondta, hogy több száz társával együtt a repülőtéren töltötte az éjszakát, miután kedden késő este megérkezett Hongkongból, mert nem volt közlekedési lehetőség a terminálból.

"A repülőtér szó szerint megtelt, és senki sem tud hova menni" - mondta a 25 éves Bilal, aki csak a keresztnevén kívánta magát megnevezni.

Egy évnyi csapadék hullott le

Hivatkozás másolása

A repülőtéren végzett időjárási megfigyelések szerint kedden mindössze 12 óra alatt közel 100 milliméter eső esett, ami nagyjából annyi, amennyit Dubaj általában egy egész év alatt szokott feljegyezni az ENSZ adatai szerint. Az eső olyan hevesen zuhogott, hogy egyes autósok kénytelenek voltak elhagyni a folyóvá vált utakon mozgásképtelenné vált járművüket.

A közösségi médiában közzétett videókon látható, amint a víz betört egy nagyobb bevásárlóközpontba, és elöntötte a házak földszintjét.

Az Egyesült Arab Emírségek többi részéhez hasonlóan Dubaiban is forró és száraz az éghajlat. Így az esőzések ritkán fordulnak elő, és sok területen korlátozott a vízelvezetésre alkalmas infrastruktúra.

A Dubajt víz alá temető özönvíz egy nagyobb viharrendszerhez kapcsolódik, amely az Arab-félszigeten halad és az Ománi-öblön halad át. Ugyanez a rendszer szokatlanul csapadékos időjárást hoz a közeli Ománba és Irán délkeleti részére is, Ománban legalább 17 ember halálát okozva.

Összeomlás az Emirates-nél

Hivatkozás másolása

Az Emirates légitársaság szerdán éjfélig felfüggesztette az induló utasok utasfelvételét, miután a rekordmennyiségű eső jelentős károkat okozott az Egyesült Arab Emírségekben – számolt be róla a Reuters.

A dubaji székhelyű légitársaság közölte, hogy a Dubajba érkező és a már átszálló utasok utasfelvételét továbbra is elvégzik, de figyelmeztetett, hogy késésekre kell számítani az indulásoknál és az érkezéseknél.

A dubaji nemzetközi repülőtér közölte, hogy a heves esőzések miatt jelentős fennakadásokat tapasztaltak a járatok késése vagy átirányítása miatt. A közösségi médiában közzétett bejegyzésében azt tanácsolták az utasoknak, hogy ne menjenek ki a repülőtérre. "Keményen dolgozunk azon, hogy a lehető leggyorsabban helyreállítsuk a működést a nagyon nehéz körülmények között" - írták az X-en.

A repülőtér kedden rövid időre felfüggesztette működését, mivel az esőzések áradásokat okoztak Dubajban és az Egyesült Arab Emírségek más részein.

A helyi média arról számolt be, hogy kedd reggel egy 70-es éveiben járó idős emírségekbeli férfi meghalt, amikor járművét elöntötte a hirtelen áradás az ország északi részén fekvő Ras Al Khaimah emirátusban.

1949 óta biztosan nem esett ennyi eső

Hivatkozás másolása

Az Egyesült Arab Emírségekben a Nemzeti Meteorológiai Központ szerint a feljegyzések 1949-es kezdete óta a legnagyobb mennyiségű csapadékot mérték 24 óra alatt. A központ szerint kevesebb mint 24 óra alatt 254 milliméternyi csapadékot mértek Al Ainban, az Ománnal határos Abu-Dzabi emírségben. (Az Egyesült Arab Emírségek 1971-ben jött létre, és emírségek szövetségét alkotja.)

A helyi média és a közösségi média bejegyzései az ország egyes részein komoly károkat mutattak, többek között beszakadt utakat. A szövetségi és helyi kormányok kedden és szerdán bezárták az iskolákat és távmunkára kötelezték a munkaadókat és a munkavállalókat.

A lakosok a közösségi médiában kedden arról írtak, hogy az elárasztott utak miatt órákig tartó dugóban ragadtak. Az esőzések kedd éjjelre enyhültek, és szerda tiszta volt az ég, így elkezdődött a károk felmérése.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés