Hirdetés

"Börtönbe fognak zárni" - Drámai meneküléséről mesélt a háborúellenes orosz újságíró

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Egy októberi éjszaka, egy héttel azelőtt, hogy bíróság elé kellett állnia, mert bírálta Oroszország Ukrajna elleni invázióját, Marina Ovszjannyikova orosz újságíró fogta a kislányát, és a határ felé menekült.

“Az ügyvédem azt mondta: menekülj, menekülj – börtönbe fognak zárni” – mondta pénteki, párizsi sajtótájékoztatóján a háborúellenes orosz újságíró, Marina Ovszjannyikova.

A nő tavaly hagyta el Moszkvát, egy októberi hétvégén - úgy ítélte meg, hogy ilyenkor a rendőrség kevésbé lesz aktív. Az újságíró a menekülése során hétszer cserélt járművet, mielőtt gyalogosan megközelítette volna a határt.

"Az [utolsó] járművünk elakadt a sárban, és nem volt térerőnk sem - a csillagok fényében próbáltunk eligazodni. Nagyon veszélyes és stresszes menekülés volt" - mondta a BBC beszámolója alapján.

Órákig bolyongtak a határ közelében a határőrök elől bujkálva, mielőtt átjutottak volna – árulta el a nő.

A sikeres menekülés egy része a Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders) szervezetnek köszönhető. A szervezet vezetője, Christophe Deloire mondta el, hogyan segítettek neki megszökni.

Az első SMS-t egy nappal azután küldte el a férfi az újságírónak, miután Ovszjannyikova háborúellenes transzparenssel rohant be a legnagyobb orosz tévé híradójába. Az üzenetben ez állt: “Ha segítségre lenne szüksége, itt vagyunk”.

Ovszjannyikova múlt szeptemberben jelentkezett egy közvetítőn keresztül a szervezetnél, és a segítségüket kérte, hogy elhagyhassa az országot.

A menekítést nehezítette, hogy a nő háziőrizetben volt és mind a családja, mind a szomszédai putyinisták, így félő volt, hogy az eltűnését hamar jelentik a rendőrségnek.

A jelenleg Párizsban tartózkodó nő azt mondja, most is félti az életét.

"Az emberek propagandabuborékban élnek, de az uralkodó elit – akik elveszítették repülőgépeiket, jachtjaikat, a pénzügyeik feletti irányítást – értik, mi zajlik. Az ukrán győzelem közeledtével, úgy gondolom, hogy egyre többet követelnek majd Putyintól” - fogalmazott a nő az oroszországi helyzetről.

Ovszjannyikova 2022 márciusában került a címlapokra világszerte, amikor háborúellenes transzparenssel rontott be az állami tulajdonú Channel One tévéállomás híradójába. A papíron ez állt: “NO WAR. Állítsátok meg a háborút. Ne higgyetek a propagandának, itt hazudnak nektek. Oroszok a háború ellen”.

Azt mondta az újságíró, hogy az esemény után az FSZB, az orosz biztonsági szolgálat a főnökeit is kihallgatta.

Amikor összeszedte az irodából a holmiját, a munkatársai arcán együttérző kifejezést látott, tette hozzá. Azt mondja: úgy búcsúztak el tőle, mint akik meg vannak arról győződve, hogy soha többet nem találkoznak.

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés