Drámai jelenetek a finn-orosz határon, már 36 kilométeres a sor

  • Nagyvilág
Morvay Péter portré Morvay Péter

Tömegek várakoznak a kilépésre

Hivatkozás másolása

Földön, vízen, levegőben menekülnek a hadköteles korú orosz férfiak azt követően, hogy Putyin elnök bejelentette a részleges mozgósítást.

Szergej Sojgu védelmi miniszter szerint 300 ezer tartalékost érint az intézkedés, de szakértők szerint ez aligha lesz elég a hosszú frontszakasz védelmére, így az utóbbi tíz évben kiképzett közel 2 millió katona közül bárki behívót kaphat.

Már percekkel a hír közzététele után elkezdték interneten felvásárolni a megmaradt repülőjegyeket, bárhova is indultak a járatok.

Az egy útra szóló utolsó jegyek ára meghaladta a 120.000 rubelt (830.000 forint).

Az orosz közösségi médiában civilek igyekeznek tanácsot adni arra, milyen útvonalakon lehet elhagyni az országot.

A repülőjáratok mellett a vonatjegyek is hetekre elfogytak. Közúton is kevés lehetőség maradt, miután a balti államok bejelentették, hogy nem adnak vízumot a behívó elől menekülő oroszoknak.

A finn-orosz határnál egy helyszíni videófelvétel szerint 38 kilométeres sor várakozik a kilépésre, de a menekülők bizonytalanok abban, hogy valóban elhagyhatják-e az országot.

Egy másik, Twitteren megjelent videó pedig a Mongólia felé menekülők hosszú sorát mutatja be. 

Közben, mint beszámoltunk arról, számos orosz városban kezdődtek tömegtüntetések a háború eszkalációja ellen.

Az Európai Unió újabb szankciós csomagot készít elő Oroszországgal szemben, Magyarország azonban szeretné, ha a meglévőket is visszavonnák az év végéig. Ez utóbbiról Orbán Viktor miniszterelnök beszélt Balatonalmádiban, a Fidesz képviselőcsoportjának kihelyezett ülésén.

Cimkék:
  • Putyin
  • Ukrajna
  • szankciók
  • Orbán Viktor
  • Fidesz
  • mozgósítás
  • behívó
Nap Híre a Facebookon. Friss hírek és történetek. Ma mindenki erről beszél. Csatlakozz és mondd el a véleményed. Látogass el Facebook oldalunkra
Ha van a témához kapcsolódó sztorid, írd meg nekünk a szerkesztoseg@naphire.hu címre! Írj nekünk emailt

Ez is érdekelhet