Hirdetés

Drámai felvétel: megdöbbentő dolgokat mondott az Everesten eltűnt Suhajda Szilárd

Nap Híre portré Nap Híre

A Nap Híre is beszámolt arról, hogy a Mount Everest meghódítására vállalkozó magyar hegymászó, Suhajda Szilárd műholdas nyomkövetőjének legutóbbi jelzése szerdán, nepáli idő szerint 19:30-kor érkezett, azóta nem jött hír róla. Mindezt csütörtök éjjel a küldetés kommunikációját segítő Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal közölte.

A Mozgásvilág közlése szerint a hegymászó műholdas követője nagy kihagyásokkal dolgozott a csúcstámadás során. "A legutóbbi jelzés szerint nepáli idő szerint 19:30-kor 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, és felfele mozgott. Ez 50 méterre van szintben a csúcstól, de adott esetben ez akár több órás mászás is lehet. Jeladója azóta nem küldött több jelet, és ő más módon sem jelentkezett."

Szerda este óta nem jött jelzés Suhajda Szilárd hollétéről
Szerda este óta nem jött jelzés Suhajda Szilárd hollétéről

Suhajda Szilárd az expedíció megkezdése előtt, márciusban az ATV Start vendége volt , ahol elmondta, oxigénpalack nélkül még egyetlen magyarnak sem sikerült feljutnia a Mount Everest csúcsára, az pedig csak tovább nehezíti a kihívást, ha teherhordók sem állnak a hegymászó segítségére. 

Ebben a magasságban nagyjából a magyarországi oxigénbevitel egyharmadát tudják belélegezni, az ember teste és gondolkodása is lelassul, minden lépés nagyon komoly megerőltetést jelent – magyarázta. Suhajda Szilárd beszélt arról is, hogy a kereskedelmi expedíciós kliensekkel ellentétben – akik teljes mértékben a teherhordókra és a hegyi vezetőkre vannak utalva, akik komoly logisztikával feljuttatják őket a hegy tetejére – ő teljesen magára lesz utalva: egyedül mozog, önállóan hoz döntéseket. Elmondása szerint azonban számára azért is jobb egyedül menni, mert ha a csúcs közelében „dugó” alakul ki, akkor ő a csúcs környékén nem tudna várakozni, megfagyna egy idő után.

Zárásként akkor úgy fogalmazott: ez „mindenképpen egy hatalmas vállalás”, az „eddigi magasságokhoz képest is egy új dimenzió” számára, de szeretné, hogy sikerüljön és épségben visszatérjen. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés