Hirdetés

Dráma a napelemgyárban: hónapok óta nincs fizetés

 portré

Még a márciusi fizetésüket sem kapták meg a csornai EcoSolifer Heterojunktion Kft. dolgozói, pedig a gyár alapkőletételénél a csornai születésű Áder János is ott bábáskodott.

A baj április elején kezdődött, amikor a dolgozók nem kapták meg a fizetésüket. Pár nappal később megjelent közöttük az igazgató, aki nyugtatni próbálta őket, mondván: reméli, hogy két héten belül  minden rendeződik. Nem rendeződött.

Sőt, a gyár körül azóta megszűnt minden mozgás, nem parkolnak sem a dolgozók, sem az irodisták autói a szokott helyen. A 24.hu úgy tudja, a dolgozók március óta nem kapnak fizetést, teljes a tanácstalanság.

Pedig a projekt indulásakor, 2014-ben 1 milliárd forint egyedi támogatást ítélt meg számára a kormány, ehhez 1,9 milliárd forint uniós támogatást kapott. A 15 milliárd forint költségűre tervezett beruházáshoz az állami Eximbank Zrt. nyújtott kölcsönt 22,4 millió euró erejéig, azonban négy év elteltével a napelemgyár még mindig nem készült el.

Ezért a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. vette át az EcoSolifer hitelezését úgy, hogy a kölcsön keretét 40 millió euróra emelte. A lépést azzal indokolták, hogy jelentősen megnőtt a kereslet a napelemek iránt, és megduplázták a tervezett gyártókapacitást.

    A gyárat végül 2020 decemberében adták át. Azonban idén június 10-én a Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóság végrehajtást rendelt el vele szemben. A hvg.hu információja szerint az uniós pénzekkel kapcsolatban az EU csalás elleni hivatala, az OLAF vizsgálatot indított.

    Hirdetés
    Hirdetés
    Hirdetés
    Hirdetés