Hirdetés

Még nincs vége: tovább emelkednek az árak a magyar boltokban

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az argárszakember szerint még nem értük el az élelmiszerár-emelkedés csúcsát.

Az ATV Híradó stábja ismét bevásárlókörútra indult. A beszámoló szerint az alma két hónapja 299 forint volt, most száz forinttal többe kerül. Két paradicsom is szerepel a listájukon, az is drágult, kilónként 200 forinttal. Tojásból az olcsóbbat választották, 799 és 699 forintért is találtak. A novemberi bevásárlásnál ez még majdnem kétszer annyiba került.

Míg novemberben a literes tejért 600 forintot fizettek, addig most körülbelül a felét kellett csak. A barna kenyér is olcsóbb lett kétszáz forinttal, azonban a 8 tojásos csigatészta, a margarin és a tejföl ára is drágult. 

Előző hónapban 6400 forintot hagytak ott a boltban, míg most csak 5300 forintot, de a különbséget csak pár olcsóbb termék tette ki: az ársapkás tej és tojás, valamint a kenyér.

A mezőgazdasági termelők országos szövetsége szerint még nem értük el az élelmiszer infláció csúcsát. Bizonyos készítmények nemcsak átlagosan havi 8-10, hanem akár 20 százalékkal is tovább emelkedhetnek.

„Elsősorban a hús, húskészítményekben kell számítani további növekedésre, a magyar sertés felvásárlási ára az a német árhoz kötött, ahol az elmúlt időszakban 20 százalékkal emelkedtek az árak” 

– mondta Máhr András, a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetségének főtitkár-helyettese. Szerinte ha erősebb lenne a forint, az éreztetné a hatását az üzletekben is.

A Naphíre korábban arról is írt, hogy az év végére akár 25 százalék fölé is kerülhet a pénzromlási ütem, az infláció pedig csak a jövő év elején tetőzik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés