Hirdetés

Ismét beüthet az üzemanyagkáosz, brutál drágulásra és hiányra számíthatunk

Garai Kitti portré Garai Kitti

A szakértő szerint egyre dráguló gázolajárakra lehet számítani, és egyre nagyobb az esélye annak is, hogy bizonyos régiókban átmenetileg ellátási nehézségek lehetnek. 

Mint ismert, decemberben a nyersolajra, míg idén februárban az olajtermékekre, köztük a dízelolajra léptek érvénybe uniós szankciók Oroszországgal szemben. Az utóbbi bevezetése előtt nagyobb mennyiségű orosz finomított olajat vásároltak a piaci szereplők, így egyelőre nincs gond az üzemanyag-ellátással, de azt egyelőre nem tudni, hogy a szankcióknak milyen hatása lesz hosszabb távon az olajpiacra - írja az Infostart. 

Hortay Olivér, a Századvég konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője is arról beszélt, hogy egyelőre várni kell arra, hogy egyértelműen kiderüljön, hogy a szankció okozta logisztikai nehézségek előidéznek-e ellátási problémát Európa valamely régiójában. A szakértő szerint a képhez tartozik, hogy a finomítói árrések, amelyek a szankció bevezetése előtt is rendkívül magasak voltak, továbbra is magasak lesznek. Hortay Olivér szerint nem várható, hogy ezek a jövőben csökkenjenek.

Az orosz finomítottolaj-termékek kiesésével és a távolabbi beszállítók belépésével az európai finomítók piaci ereje is tovább növekszik, így inkább emelkedhetnek, mint csökkenhetnek a finomítói árrések. Emiatt tartósan magas, esetleg dráguló dízelárakra kell készülni, és egyre nagyobb az esélye annak, hogy bizonyos régiókban átmeneti ellátási nehézségek adódnak. Ez esetben magasabb lesz a helyreállítási költség.

A következő hetekben azonban egyelőre még nem kell erre számítani. 

Az enyhe időjárás miatt globálisan is kevesebb gázolaj fogy, sajtóhírek szerint évek óta nem volt ennyi finomított termék az orosz tengeri tárolókban, azaz tartályhajókon, amelyet most nem tudnak értékesíteni. Hortay Olivér szerint ugyanakkor lehetséges, hogy nem is akarják eladni a jelenlegi alacsonyabb áron, hanem kivárnak, míg az árak ismét emelkedésbe kezdenek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés