Hirdetés

Bekeményít a kormány: betiltanak egy népszerű dohányterméket Magyarországon

Nap Híre portré Nap Híre

Július 6-án megjelent a Magyar Közlönyben a dohánytermékekről szóló rendelet, melyet Orbán Viktor is aláírt. A rendelet szerint tilos lesz olyan hevítéses dohánytermékeket forgalmazni, melyekben az ízesítés elfedi a természetes dohányízt.

Mint ismert, ennek előzménye az Európai Bizottság által tavaly elfogadott új irányelv, amely kimondja, hogy azokat a dohánytermékeket, amelyekben az ízesítés elfedi a természetes dohányízt, nem lehet értékesíteni.  A tagállamoknak 2023. július 23-áig van idejük arra, hogy kihirdessék az átültető jogszabályokat, amit a magyar kormány bő két héttel hamarabb megtett. 

Mivel Magyarországon az eddig hatályos jogszabályban csak új dohánytermék kategória létezett, ezért első körben a kormány definiálta a hevített dohánytermék fogalmát a mostani rendeletben - írja a 24.hu

A kormány tulajdonképpen arról rendelkezett, hogy az ízesítéssel kapcsolatos szabályok alól már ne képezzen kivételt a hevített dohánytermék.

Ugyan az uniós irányelvet valóban 2023. október 23-ától kell alkalmazni, a jogszabály a nagyobb horderejű változtatások korábbi átültetése során tapasztalt logikát követi, azaz megfelelő felkészülési időt ad minden szereplőnek, 2024 őszétől tűnhetnek el végleg ezek a termékek a piacról. A portál szerint ugyanis a rendelet kimondja, hogy a már tilalom alá eső termékeket egy évig a dohány-kiskereskedelmi ellátó raktárába be lehet szállítani, és onnan - a véghatáridőig beszállított készlet kimerüléséig - a dohányermék-kiskereskedelmi tevékenységet végző személy részére ki lehet szállítani. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés