Hirdetés

Döbbenetes részlet derült ki L. Simon László kirúgásáról

Nap Híre portré Nap Híre

Ahogy korábban a Naphire.hu is beszámolt róla, Csák János kulturális és innovációs miniszter elbocsájtotta L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját. A Magyar Nemzet által ismertetett indoklásában a miniszter kifejtette, hogy "a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette". 

L. Simon most egy sajtónyilatkozatot adott ki az üggyel kapcsolatban, amelyben azt írja, Csák János ma reggel közölte vele, hogy felmenti a múzeum főigazgatói pozíciójából, mert álláspontja szerint szabotálta a gyermekvédelmi törvényt. A kirúgása egyébként hétfőn a parlamentben is téma volt, méghozzá a napirend előtti felszólalásokban.

Most azonban újabb érdekes részletek derültek ki az igazgató kirúgásáról. Az ATV Egyenes beszéd című műsorában Hiller István szocialista politikus elmondta, hogy

nem a World Press Photo kiállítás körül kirobbant ügy áll L. Simon László menesztésének hátterében.

A volt kulturminiszter a műsorban úgy fogalmazott, hogy tudomása szerint a Mi Hazánkos Dúró Dóra által gerjesztett feszültség csak apropót adott a kormánynak arra, hogy gesztust gyakoroljon a radikális jobboldal szavazói felé.

Majd kiemelte, hogy a  valódi ok, hogy L. Simon László egy hónappal ezelőtt a Magyar Művészeti Akadémia közgyűlésén megakadályozta a leköszönő elnök tiszteletbeli elnökké választását. Hiller elmondta, hogy a kérdés kifejezetten L. Simon közbenjárására került le a napirendről.

"Én nagyon nagy biztonsággal mondom, hogy mivel Csák miniszter és a Magyar Művészeti Akadémia neves zenész elnöke között egy teljesen más ügyben nagyon erős szakmai kapcsolat van - ez az Zeneakadémia ügye -, ez a szövetség elbírja azt, hogy ha megakadályozza valaki, hogy az elnökből tiszteletbeli elnök legyen, akkor a Fideszen belül bizony ez a társaság kimondottan befolyásos”

- fogalmazott Hiller István, aki szerint a World Press Photo kiállítás ügye csak apropó volt. Végül kiemelte, ha ez nem lett volna, akkor később is találtak volna valami okot az eltávolítására.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés