Hirdetés

Döbbenetes dolgot művel a forint, de viharfelhők gyülekeznek a magyar gazdaság felett

Nap Híre portré Nap Híre

Ahogy arról beszámoltunk: szerda reggelre az euró árfolyama visszatért a 370 forintos szint fölé, ez minimális gyengülést jelent a keddi helyzethez képest, amikor 369 forint alatt is megfordult a közös európai deviza jegyzése. Az elemzők elégedettek, de szerintük fekete felhők gyülekeznek Magyarország felett.

Rövid távon tehát viszonylag stabil a forintárfolyam, az idei teljesítményét nézve pedig a régió legjobbja – írja a Privátbankár, amely megjegyzi. a forint ugyanis idén a stooq.com devizaárfolyamokat követő oldal adatai szerint több mint 7 százalékkal erősödött az euróhoz képest.

A forint kedvező eredménye elsősorban a magas kamatkörnyezetnek köszönhető. A hazai fizetőeszköz kamata ugyanis meghaladja a többiekét. Még úgy is, hogy a magyar jegybank az elmúlt hónapokban lazított a monetáris politikáján.

Az Equilor szerdán reggel megjelent piaci összefoglalója szerint a Fitch Ratings hitelminősítő jelezte, az uniós források elmaradása negatív következményekkel járhat. A cég szakértői a Reuters hírügynökségnek azt mondták, ha a magyar kormány nem hajtja végre az Európai Bizottság által kért reformokat, és nem tudja felszabadítani az RRF-alap forrásait, az hitelminősítői intézkedést (leminősítést) vonhat magával. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés