Hirdetés

Döbbenetes dolgot állít a Facebook volt dolgozója: már ehhez is hozzáférnek

 portré

A Meta egy volt dolgozója súlyos vádakkal illeti a Facebook-ot. Véleménye szerint az új fejlesztések amerikai és uniós jogszabályokat is egyaránt sértenek. 

Ez az újabb adatgyűjtési módszer csak fokozza a Facebookkal szembeni bizalmatlanságot, amelyet a rendszeresen felmerülő megfigyelési ügyek okoznak. A felhasználók rendszeres ellenőrzése, szemmel tartása még az amerikai és az uniós joggal is szembe mehet – írja a Gizmodo.

Brennan Lawson a Facebook azon részlegén dolgozott, amely az illegális és erőszakos tartalmak kezeléséért felel. A férfi 2018-ban találkozott a Meta újításával, amely arra funkcionált, hogy a Facebook megszokott adatvédelmi protokollját megkerülve hozzáférjen a felhasználók korábban már törölt adataihoz is. Véleménye szerint ez a fejlesztés a hatóságok kérésére történt. Így könnyen adathoz tudnak jutni egy gyanúsítottról, ha szükséges. Ez azt jelenti, hogy a Facebook még a törlésük után is hozzáfér minden üzenethez, videóhoz vagy fotóhoz. 

Mikor az alkalmazott rájött, hogy ez a fejlesztés amerikai és uniós jogszabályokat is sért, jelezte a feljebbvalóinak. A cég ezután nem sokkal elbocsátotta a férfit, mondván, hogy jogosulatlanul használta az adminisztrátori engedélyeit. Brennan Lawson szerint politikai okokból rúgták ki, amiért ezt szóvá tette a cég vezetőinek, és most hárommillió dollárra perli a Metát. A Facebook az összes vádat tagadja, ám a sajtó képviselőinek nem hajlandóak nyilatkozni. 

Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés