Hirdetés

A diszkókirálynőnek egyik rendszer sem osztott kitüntetést

Morvay Péter portré Morvay Péter

Vannak, akiknél nehéz elhinni a születésnapokat, a napokban 70. születésnapját ünneplő közönségkedvenc Szűcs Judith is ilyen.

Pedig az énekesnő 1953. augusztus 15-én született Sashalmon, és már több mint fél évszázada tart a karrierje.

„Apukánktól jött a zene szeretete. Anyukánktól nem jöhetett, szegénynek nem volt rá semmi ideje. Három helyen takarított, mellette ebédet osztott. De sosem felejtem el, ötéves voltam, mikor egyszer azt mondta nekem, 

majd meglátod, híres leszel!” 

– mondta Szűcs Judith a Mandinernek adott életútinterjúban.

Helyben, Mátyásföldön járt zeneiskolába, ahol szólót énekelt a kórusban. „Egyszer még Kodály Zoltánnal is kezet foghattam” – emlékszik vissza az énekesnő, aki civilben kitanult fodrásznak.

19 éves korában aztán a popzenei kategóriában szólóban megnyerte 1972-es Ki Mit Tud?-ot, onnan kezdve pedig rendszeresek lettek a fellépések.

„Az igazi mérföldkő 1977-ben jött el, amikor a Metronóm fesztiválon a Táncolj még! című számmal harmadik lettem. Előtte hiába voltak sikereim külföldi fesztiválokon, hiába gyűlt össze sok olyan nóta, amelyből lemez készülhetett volna, Erdős Péter, a hazai popzenei élet irányítója nem engedte” – idézte fel az indulás buktatóit a Mandiner-interjúban.

A várva várt szólólemez végül megjelent (plantinaalbum lett, 250 ezer feletti példányszámmal) de ennek lett volna egy feltétele. 

Akkoriban az együttesek is sokszor kézivezérléssel, „magasabb szempontok” szerint álltak össze, Erdős például azt szerette volna, ha Szűcs Judith a kedvenc zenekarához, az agyonsztárolt Neotonhoz csatlakozik.

Az énekesnő azonban ekkorra már nemzetközi sikereket is magáénak tudhatott, így maradhatott szólista.

A hetvenes évek egyik legnépszerűbb előadója, Szűcs Judith ma is a színpadon áll
A hetvenes évek egyik legnépszerűbb előadója, Szűcs Judith ma is a színpadon áll nlc

A Táncolj még! című megaslágere nyomán ragadt rá a diszkókirálynő elnevezés. Karrierje során a szocialista országok mellett Svájcba is eljutott, a vízumproblémák miatt azonban a nyugat-németországi szerződés nem jött össze, pedig 

a Boney M. menedzsere, Frank Farian ajánlott nagylemezt Szűcs Judithnak.

A már húsz albumot jegyző énekesnő a mai napig aktív, és azt sem bánja, hogy 

az állami kitüntetésekből eddig kimaradt.

Ennek okát nem tudja, de nem is nagyon keresi. „A közönség szeret, szakmai elismeréseim vannak. Ha kapok, köszönettel elfogadom, ha nem, akkor sem történik semmi. 

Mindig két lábon jártam a földön, nehéz megingatni a világomat”

 – vallja Szűcs Judith, akinek egyik testvére, Szűcs Antal Gábor is neves zenész, a Skorpió és a Dinamit együttesek volt tagja.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés