Hirdetés

Delfinszenzáció: két ismeretlen fajt fedeztek fel - Svájcban

 portré

Delfinek Svájcban? Igen, jól olvasta. A kutatók két, korábban ismeretlen delfint fedeztek fel Svájcban, amelyek évmilliókkal ezelőtt a fennsík fellett úszkáltak.

Körülbelül húszmillió évvel ezelőtt a svájci fennsíkot tenger borította. Cápák, ráják, bálnák és delfinek élőhelyeként. Zürichi paleontológusok négy svájci múzeumban őrzött mintegy 300 tengeri emlősmaradványt elemeztek. Különösen a belső fülcsontok érdekelték őket, mert ezek teszik lehetővé az egyes fajok osztályozását. Ily módon a paleontológusoknak sikerült egyértelműen három tengeri emlőscsaláddal párosítaniuk a vizsgált példányokat. Kentriodontidák, squalodelphinidae-k és physeteridae-k maradványaira bukkantak a kövületek között - írja a blick.ch

Míg a mai ámbráscetekkel rokon physeteridae-ket már korábban azonosították, és ismert volt létezésük Svájc területén – addig a delfinek másik két családját most azonosították először  az úgynevezett felsőtengeri melasz üledékeiben. A kövületek rossz minősége miatt azonban nem lehet biztosan megállapítani, hogy korábban teljesen ismeretlen fajokról van-e szó – állítják a kutatók.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés