Hirdetés

Dél-Korea betiltotta azt az új slágert, amelyben Kim Dzsong Unt bálványozzák

Garai Kitti portré Garai Kitti

Dél-Korea közölte, hogy betiltja az észak-koreai propagandadalt, amely "barátságos apaként” és "nagyszerű vezetőként” dicsőíti Kim Dzsong Unt.

A szöuli médiafelügyelet szerint a zene klipje - amely áprilisi megjelenése óta a TikTok-on sláger lett - sérti az ország nemzetbiztonsági törvényét. "A dal bálványozza és dicsőíti Kim DzsongUnt" - áll a szöuli Korea Communications Standards Commission hétfői közleményében, írja a BBC

A Biztonsági Törvény blokkolja az északi kormányzati weboldalak és médiák elérését, valamint bünteti a rezsimet támogató viselkedést és beszédeket. A Bizottság közölte, hogy a Friendly Father című zenei videó huszonkilenc verzióját blokkolni fogják, azt azonban nem részletezték, hogy ez hogyan fog történni. A döntést a dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálat kérésére hozták meg - tette hozzá a Bizottság.

"A videó tipikusan a Dél-Korea elleni pszichológiai hadviseléshez kapcsolódó tartalom, mivel a külvilággal való kapcsolattartás céljából működtetett csatornán került fel, és elsősorban Kim egyoldalú bálványozására és dicsőítésére összpontosít” - közölte a szabályozó hatóság.

A közelgő tiltás azonban felkeltette a dél-koreaiak érdeklődését, és a bejelentés óta sokan megnézték a klipet, legalábbis erre utalnak a videóhoz fűződő kommentek. Néhányan azt írták, hogy a hatóságoknak nem kellene tiltaniuk a klipet, hogy "minél többen élvezhessék a viccet."

A Friendly Father a legújabb a phenjani propagandagépezet által az elmúlt 50 évben kiadott popdalok sorában. A vidám tempójú, fülbemászó sláger Kimet "apának” és "a Nagynak” nevezi. Korábban egyébként Kim Dzsong Un nagyapját, Kim Ir Szent nevezték így. 

A szöuli nemzetbiztonsági törvény megsértéséért akár hét év börtönbüntetés is kiszabható, bár a törvény végrehajtása sorána a hatóságok az az utóbbi időben nem voltak olyan szigorúak, mint korábban.

Mint ismert, 1953-ban fegyverszünet vetett véget a koreai háborúnak, ám Észak-Korea és Dél-Korea nem írt alá békeszerződést, ezért technikailag még mindig háborúban állnak. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés