Hirdetés

Róna Péter kiadta a riasztást: óriási a baj, küszöbön a 400-as euró?

 portré

Nem tartható a korábban egyszer már megemelt, ez évre tervezett hiánycél - ismerte el közleményében a Pénzügyminisztérium. Az eredeti deficit-célt 2 százalékponttal, az októberben megemelt tervét pedig 0,7 tized százalékponttal múlta felül a kormány idén. Az ATV Híradónak nyilatkozó gazdasági elemző szerint az idei büdzsét nehezen lehet komolyan venni. Róna Péter szerint 2024-ben ismét elszáll a forint. 

A kormány nagy tervekkel vágott neki 2023-nak, csakhogy már az idei büdzsé főbb mutatói sem voltak tarthatók. Ez derül ki a Pénzügyminisztérium Makrogazdasági és költségvetési előrejelzéséből, amely éjszaka jelent meg.

Eszerint tovább nőtt a költségvetési hiány, amely csaknem 50%-kal lehet magasabb az eredeti tervekhez képest. A GDP-arányos hiányt is korrigálta a szaktárca. Ez 2023-ban az 5,9 százalékot is elérheti.

Emellett a GDP előrejelzés is jelentősen romlott. A 4 százalékos növekedés helyett a Pénzügyminisztérium ma már 0,4 százalékos visszaesést prognosztizál 2023-ra.

Csiki Gergely gazdasági elemző szerint ennél is nagyobb probléma, hogy a költségvetés bármikor átírható, és annak sincs következménye, ha a kabinet nem tartja ahhoz magát. "Elvesztette legfontosabb funkcióját, hogy egyfajta iránytűként szolgáljon a gazdaság szereplői számára. Részben egyébként ez azzal is összefügg, hogy a külső környezet rendkívül megváltozott."

A büdzsé folyamatos módosítása a magyar fizetőeszköz megítélését, így pedig az euró-forint árfolyamot is tovább ronthatja. "Most 380 forint körül van. Én azt hiszem, hogy jövőre át fogja lépni a 400 forintos határt.", vélekedett Róna Péter közgazdász, aki úgy látja: a következő év sem lesz egyszerű

a magyar gazdaságnak. Róna nem lát reményt arra, hogy egy-másfél százalékos mértéknél nagyobb növekedésre lehetne számítani. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés