Hirdetés

Óriási botrány Debrecenben: “Nem ezt akarom, könyörgöm, hallgassanak meg!”

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Finoman szólva sem fogadták kitörő lelkesedéssel Debrecenben a hétfő közmeghallgatáson a kínai CATL akkumulátorgyár képviselőjét.

Közmeghallgatás Debrecenben
Közmeghallgatás Debrecenben debreciner

Vegyes érzelmekkel fogadta a debreceni lakosság, amikor még a tavalyi év során bejelentették, hogy a kínai CATL akkumulátorgyárat épít a városban (pontosabban a város közigazgatási határán kívül, a Déli Ipari Parkban). A beruházás értéke közel 3000 milliárd forint.

Hétfő délután a debreceni Kölcsey Központban mintegy 800 városlakó gyűlt össze az előre meghirdetett közmeghallgatáson, ahol a gyár képviselői is, valamint a fideszes polgármester, Papp László is jelen voltak.

“Nem ezt akarom, könyörgöm, hallgassanak meg! És előtte, ne utána!” - kiabálta be valaki a tömegből.

A gyár képviselője jóformán bemutatkozni sem tudott, mert a résztvevő helyiek perceken keresztül bekiabálásokkal és pfujolásokkal szakították meg az előadást.

A helyi független lap, a Debreciner a helyszínről tudósított, videójukból az alábbi mondat is kihallható: “Nem kérünk belőle! Nem kell! Milyen demokrácia az, ahol nem kérdezik meg a lakosságot egy ekkora horderejű beruházás előtt? Kilopták a legjobb termőföldeket!”

A beruházás ellen tiltakozók fő érvei között van, hogy a környék ivóvizét veszélyeztetné a gyár.

A közmeghallgatás következő állomása január 20-án pénteken délelőtt 10 órától lesz Debrecenben az összevont környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárás keretében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés