Hirdetés

Brutális sorozatcsőtörés Érden és környékén, több ezer család vízellátása veszélyben, bezárt a törökbálinti Bóbita óvoda

Nap Híre portré Nap Híre

Sorozatcsőtörtés volt éjjel Érden.

Információink szerint elrepedt egy Érdet, Diósdot és Törökbálintot ellátó főnyomócső és a lakók attól tartanak, hogy több ezer család víz nélkül maradhat karácsonykor. Úgy tudjuk, hogy holnaptól a vízhiány miatt bezár a törökbálinti Bóbita Óvoda is.

Óvodai értesítő a szülőknek
Óvodai értesítő a szülőknek Olvasói fotó

Nemrég Csőzik László Érd polgármestere több bejegyzésben tájékoztatta a lakosságot a Facebook-oldalán. Az elsőben kiemelte, sorozatcsőtörtés volt az éjjel, ami miatt elég nagy a baj. Kiemelte egy 200-as csővezeték tört el, amit még 10 évvel ezelőtt fektettek le. Emellett elrepedt az Érdliget és Diósd vízellátásáért felelős 600-as cső is, ugyanis a bélése megadta magát.

Megrendeltük az új idomot hozzá, de több nap, míg ideér külföldről, addig átmeneti megoldás lesz. Na és, erre jött rá, hogy az éjjel 2 óra 20-kor eldurrant az Erzsébet és a Teréz sarkán egy másik nagyvezeték, majd 3 óra 38-kor a Tárnoki úton is egy, végül Diósdon a Pacsirta utcában is "felrobbant" egy nagy 400-as. Korábban már írtam, hogy ilyenkor a nagy újraindításoknál sokszor sorra repednek, törnek a vízcsövek, ez játszódott le az elmúlt órákban. A vízművek csapata másfél napja szakadatlan dolgozik a hibák elhárításán. Köszönjük az ÉTV-s kollégáknak

- emelte ki a posztjában a városvezető, aki a második posztjában arról tájékoztatta a lakosokat, hogy lajtkocsikat irányítottak az ófalusi óvodához és a tízemeletesek elé a lakótelepre. Mint írta, az egyik már ki is fogyott, így azt hamarosan pótolják.

A polgármester a legfrissebb posztját alig néhány perce tette közzé a Facebook-oldalán, amelyben kiemelte,

helyreállt a szolgáltatás az ófalusi, lakótelepi körzetben köszönhetően az Erzsébet utcánál hajnal óta dolgozó brigádnak. Viszont a következő napokban Önök, az érdiek segítségén múlik, hogyan tudjuk leküzdeni a vízhiány és az alacsony nyomás okozta nehézségeket. Ugyanis sajnos időszakos vízhiányra kell felkészülni városunk Tárnoki úttól felfele eső északi részében.  De ha pár napig mindnyájan kevesebb vizet fogyasztunk, akkor lehet esélyünk rá, hogy nem apadnak el a csapok – legfeljebb naponta egy-két órára kell teljes vízkorlátozással számolni.

Hozzátette, "ennek oka, hogy hiába javítják ki a vízmű, az ÉTV gőzerővel dolgozó munkatársai a kisebb csőtöréseket, a fő probléma megoldására a hétvégéig várni kell. Ugyanis pár napja eltört az a 600 mm átmérőjű fővezeték is, amely a Bakonyi-Mecseki utcák kereszteződésében lévő tároló medencéket tölti. És ezekből a medencékből szivattyúzzuk a vizet a város felsőbb részeibe".

"Kútjaink működnek, a főváros felől jön ívóvíz, csak a nagy teljesítményű cső nem tölt, így lassabban telnek a medencék. A 600-as csövet pedig az ÉTV csak azután tudja helyreállítani, ha megérkeznek a külföldről megrendelt idomok javításra. Mindez azt jelenti, ha kevesebb vizet fogyasztunk, akkor nem merítjük le teljesen a Bakonyi-Mecseki utcai medencéket, a vízmű pedig ezekből tud a Tárnoki út fölötti városrészben is vizet szolgáltatni. Ha mégis kimerülnek a medencék, előállhat egy-két órás vízhiány, mert várni kell, hogy az ÉTV feltöltse őket. 

Érdemes tehát takarékoskodni: a babákat persze meg kell fürdetni, a WC-t is le kell húzni, de minden másra nagyon figyeljünk oda, amit lehet, mellőzzünk" - zárta bejegyzését.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés