Csökken a háború miatti aggodalom, de mégis nőnek a félelmek

  • Nagyvilág
Ónody M. Gyula portré Ónody M. Gyula

A tragédiákhoz érzelmileg is hozzá lehet szokni: pontosabban, védekezve belefásulni. De ha a pénztárca üres, napra nap nincs benne elég, miközben látszólag béke övezi az embert, az szorongást kelt. Amíg a háború nem írja felül a hétköznapi érzelmeket.

Ecce homo. Ilyen/íme az ember.

Az ukrán háborúval kapcsolatos megdöbbenés folyamatosan csökken, vele együtt az információigény is.

„Bármilyen tragikusan is hangzik: a háború bizonyos mértékig az osztrákok számára természetessé vált” – mondta egy osztrák közvélemény-kutató egy reprezentatív felmérés következtében.

Ám ez aligha csak az Óperencián (ober der Ens-en) túl élőkre igaz. Még ha valójában önáltatás is.

A személyes gazdasági helyzettel kapcsolatos félelmek viszont egyre erősödnek: szinte senki sem gondol mást, mint azt, az infláció tovább fog emelkedni, az energiaválság pedig súlyosbodni. Az élet meg kissé vagy nagyon megroggyani.

S bár a háborús hírek megszokottá váltak, a személyes biztonságot ennek ellenére vagy ezzel együtt is egyre inkább "fenyegetettnek" tekintik.  Az osztrákok többsége például ezért el is utasítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállítást is.

Mindemellett és mindeközben egyre fogy a bizalom bennük, hogy a politikusok képesek meghozni a megfelelő döntéseket és intézkedéseket.

Rossz ómen.

Cimkék:
  • háború
  • infláció
Nap Híre a Facebookon. Friss hírek és történetek. Ma mindenki erről beszél. Csatlakozz és mondd el a véleményed. Látogass el Facebook oldalunkra
Ha van a témához kapcsolódó sztorid, írd meg nekünk a szerkesztoseg@naphire.hu címre! Írj nekünk emailt

Ez is érdekelhet