Hirdetés

Durván kilőhet a csirkemell és a tej ára, ha a kormány megteszi ezt a lépést

Garai Kitti portré Garai Kitti

Fontos döntést hoz ma meg a kormány: kiderül, hogy maradnak-e az élelmiszer-árstopok a boltokban. 

Az biztos, hogy ha nem fokozatosan vezetik ki az árstopot, akkor a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, a csirke farhát, az UHT-2,8% zsírtartalmú tehéntej, tyúktojás és étkezési burgonya hirtelen durván megdrágulhat.

A G7 összevetette a csirkemell és a pulykamell árát az árstop bevezetése óta, és meglepő eredményre jutott. Eszerint a pulykamell ára januárban elérte a kilónkénti 3500 forintot is, és májusban is 3000 forint felett maradt. A két húsáru közötti korábbi különbség alapján a csirkemell ára 2600 forint körülire ugorhat az árstopok kivezetése után, ami 73 százalékos emelésnek felel meg.

A tej ennél is jobban drágulna. A jelenleg 211 forintba kerülő árstopos 2,8 százalékos UHT tej 415 forintba kerülne literenként, ha követné az ESL-tejek árfolyamát. A sertéscomb fogyasztói ára ma jellemzően 1500-1700 forint kilónként, azonban 2021 októbere óta sokat változott a sertéshús termékek ára is. A sertéskarajnál például 35 százalékos, a darált sertéshúsoknál pedig 62 százalékos emelkedést látható, így esélyes, hogy a combnál is valahol 35-60 százalék közötti emelés lenne reális.

A 149 forintos liszt, a 239 forintos cukor és az 540 forintos étolaj szintén nagyon messze járhat a szabadpiaci árazástól, főleg ha azt nézzük, hogy mennyit drágult a rétesliszt és a porcukor.

A portál megjegyezte: ezek csak közelítő becslések, ugyanis pont azt nem lehet kalkulálni, hogy az árstop mennyire torzította el az egyéb termékek árazását, például mennyit hoztak be az UHT 2,8-as tej árstopja miatt elszenvedett veszteségekből a boltok más tejtermékeken.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés