Hirdetés

Aggasztó hírek érkeztek a koronavírusról, ezekre a tünetekre kell odafigyelni

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Egy friss felmérés szerint a pozitív koronavírus-tesztet produkáló páciensek kétharmadánál jelentkezik a vírus egyik legfőbb tünete, ami jelenleg nem más, mint a torokfájás.

A szakemberek kiemelték azt is, hogy bár idén nincs olyan sok fertőzött, azonban az omicron B.A5 variánsa még mindig nagyon elterjedt a betegek körében, akiknél a leggyakrabban a torokfájás a fő tünet. Éppen ez miatt sokan nem is gondolnak a koronavírusra, hiszen ez az egyszerű megfázásnak is az egyik tünete.

A koronavírus főbb tünetei még az orrfolyás, az orrdugulás, a fejfájás és a tüsszögés. A magas hőmérséklet vagy láz azonban nem szerepel a leggyakoribb 20 tünet között - írja a Bors.

Rusvai Miklós infektolókus korábban úgy fogalmazott, hogy az idei influenzajárvány sokkal súlyosabb lehet Magyarországon, mint az előző évi, főleg a koronavírus visszaszorulása óta. Akkor a szakember kiemelte, nem árt, ha minél többen felveszik a védőoltást, amire azért is van nagy szükség, mert hét évente várható komolyann járványhullám, ami hazánkban éppen idén esedékes.

    Influenza vagy koronavírus?

    Bővebben Bezárás

    A koronavírus által okozott betegséget még mindig könnyű összekeverni a hasonló tüntetekkel járó szezonális influenzával. Éppen ez miatt csupán a tünetekre hagyatkozva nem lehet biztonsággal megmondani, hogy valaki influenzás-e vagy éppen koronavírusos. 

    Mindkét betegséget vírus okozza, ráadásul mindkét kórokozó légúti tüneteket okozhat, amelyek sok esetben hasonlóak. Mindkét betegség tünetei között ott szerepel a láz, fejfájás, izomfájdalom/gyengeség, elesettség és köhögés. 

    Amennyiben a felsorolt tünetek mellett légzési nehézségek is társulnak, akkor valószínűsíthető, hogy nem influenzáról, hanem koronavírusról van szó, ám 100 százalékosan megbizonyosodni csak a teszt elvégzése után lehet.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés