Hirdetés

Kőkemény szigorítás jön: már azért is megbüntethetik, ha kialvatlanul ül a kormány mögé

Garai Kitti portré Garai Kitti

Olyan vérvizsgálatot fejlesztettek ki, aminek segítségével már az is kideríthető, ha valaki nem aludt eleget.

Az ausztrál kutatók gőzerővel dolgoznak annak a módszernek a kifejlesztésén, ami kimutatja, ha valaki kialvatlanul ült a volán mögé - írja a Vezess.hu. A kutatók a tanulmányban arra jutottak, hogy már az is veszélyes, ha valaki kevesebb mint 5 óra alvás után ül volán mögé, de a legkockázatosabb az, ha a sofőr egyáltalán nem is alszik vezetés előtt. Megjegyezték azt is, hogy az álmos vezetős olyan hatást vált ki, mintha valaki ittasan ülne az autóba.

Az ausztrál közlekedésbiztonsági hivatal által finanszírozott kutatás most új mérföldkőhöz érkezett, és egyre közelebb vannak ahhoz, hogy büntethetővé tegyék, ha valaki álmosan ül a volán mögé. Clare Anderson, a melbourne-i Monash Egyetem professzora kutatócsapatával olyan vérvizsgálatot fejlesztett ki, aminek segítségével már az is kideríthető, ha valaki nem aludt eleget. A kutatók öt olyan biomarkert azonosítottak a vérben, amelyek több 99 százalékos pontossággal kimutatják, ha valaki 24 órán át vagy annál tovább ébren volt.

A következő lépcsőfokot az jelentené a kutatásokban, hogy a vérvizsgálattal számszerűsíteni lehessen azt órára pontosan, mennyit aludt a vizsgált egyén.

Két éven belül elkészülhet az alváshiány kimutatására alkalmas törvényszéki vizsgálat, amit az alkohol- és drogtesztekkel egyidejűleg lehetne elvégezni, például akkor, ha valakit kórházba szállítanak egy autóbalesetet követően. Azonban jogi oldalon is fel kell készülni a fáradt sofőrök kiszűrésére és meg kell határozni egy minimum alvásmennyiséget.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés