Hirdetés

Brutálisan meggyilkoltak egy fideszes politikust

Nap Híre portré Nap Híre

Elindult a Nap Híre YouTube-csatornáján a „Jog vagy igazság - kérdezzen Magyar György ügyvédtől!” című podcast, amelyben dr. Magyar György ügyvédi pályafutásának legérdekesebb eseteit ismerhetjük meg. Az első adás a Balla Irma-gyilkosságot dolgozta fel. 

2007. húsvétján bestiális gyilkosságot követtek el Debrecenben. Az ügy országos vihart keltett, mivel az áldozat Balla Irma fideszes politikus volt, akit bestiális kegyetlenséggel gyilkoltak meg debreceni lakásán. Testét 21 ütés érte, a halál oka arckoponya- és nyaksérülésekre vezethető vissza. 

Egy évvel később a képviselőnő fiát, Schönstein Sándort meggyanúsították a szörnyű tett elkövetésével. Schönsteint kezdettől dr. Magyar György képviselte az ügyben. Az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság fiát különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt 12 év fegyházra ítélte 2010-ben, a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla azonban új eljárást rendelt el. 

Ebben a Debreceni Törvényszék bizonyítottság hiányában felmentette a vádlottat 2013-ban.

Már a Schönstein meggyanúsításával végződött nyomozás alatt képbe került az ügyben D. Lajos, aki a szomszéd házban segédmunkásként dolgozott. D.-t egy másik bűncselekménnyel (egy betöréssorozattal) gyanúsították meg, ám kihallgatása során kétszer bevallotta, hogy ő ölte meg Balla Irmát, ám mindkét vallomását visszavonta. Ezek a vallomások már a Schönstein Sándor elleni nyomozás, majd bírósági eljárás során ismertek voltak, ám sem az ügyészség, sem a bíróság nem vette őket figyelembe.

A gyilkosságot később a különleges ügyek főosztályának nyomozói kezdték el újra felgöngyölíteni, akik egy új, DNS-azonosító technológia segítségével 2013-ban azonosították D.-t. 

A segédmunkást tizenöt év fegyházbüntetésre ítélték 2020 februárjában emberölési kísérletért (!) – azt, hogy ő bántalmazta brutálisan Balla Irmát, bizonyítottnak vették, ám azt, hogy ő mérte rá a végzetes ütést is, nem. 

Magyar Györggyel többek között erről beszélgettünk:

Hivatkozás másolása

 Mikor kereste meg Schönstein Sándor, hogy vállalja el a védelmét?

 Mennyire volt a számára egyértelmű, hogy a védence ártatlan?

 A Balla Irma-gyilkosság kb. a móri gyilkossággal vagy a romák elleni rasszista sorozatgyilkossággal vetekedő botrányként vonult be a jogtörténetbe. milyen hibák történtek az ügy során?

 Schönstein Sándor hol volt, amikor az édesanyját megölték?

 Mikor és hogyan került a képbe D. Lajos?

 Hogy fordulhatott elő, hogy a később gyilkos fegyvernek bizonyult feszítővasat nem a vád, hanem a védelem mutatta be a bíróságon?

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés