Hirdetés

Brutális szigor: ebben a városban tilos meghalni

Garai Kitti portré Garai Kitti

A norvégiai Spitzbergák legnagyobb és legészakibb települése Longyearbyen, ahol nagyon furcsa szabályok szerint kell élniük a helyieknek. A különös szigor ellenére a város 2100 lakója azonban sosem hagyná ott a lakhelyét.

Az északi-sarkkörön túl található várost 1906-ban alapította egy szénbányász társaság tulajdonosa, John Munroe Longyear. Bár a németek 1943-bam lerombolták a települést, a helyiek a második világháború után újraépítették. 

Longyearbyen mostanra már egészen kinőtte magát, a helyiek akár sportolhatnak is, de van már éjszakai diszkó, hotel és kemping is. A város egyébként nagyon népszerű célpont a turisták körében, ám itt lakni nem egy leányálom.  

Mivel a város a sarkkörön túl található, október végétől februárig teljes sötétségbe borul, április közepétől augusztusig pedig világosság uralkodik ott. A lakóknak nyáron is téli kabátban kell járniuk, ugyanis körülbelül 5-10 fokig emelkedik csak a hőmérséklet. Télen pedig dermesztő hideg van, sokszor mínusz negyven fokig hűl le a levegő. A klímaváltozás miatt ráadásul a lavinák is rettegésben tartják a lakókat, ugyanis egyre gyakoribbak a halálos hócsuszamlások.

A helyieknek azonban nemcsak a hideggel kell együtt élniük, hanem a furcsa szabályokkal is, ugyanis a település adottságai miatt nagy szigor van a városban. 

A lakók például nem tarthatnak macskát, hogy a madárpopulációt megvédjék. A kismamáknak 3 héttel a szülés előtt el kell hagyniuk a várost, egy szárazföldi kórházba kell utazniuk, mivel Longearbyenben egyáltalán nincs szülészet.

Az alkoholfogyasztást is korlátozzák, emellett pedig puska nélkül el sem indulhatnak otthonról az emberek a jegesmedvék miatt.

A városban egyébként meghalni sem egyszerű. Bár van temető, de 70 éve használaton kívül van, ugyanis a hatóságok 1950 betiltották a halált. A hideg ugyanis konzerválja a holttesteket, így nem indulnak bomlásnak a földben és odavonzzák a vadállatokat. Emellett a tudósok attól is tartanak, hogy a fagyott talajba eltemetett testek még tartalmazhatnak élő vírustörzseket.

Ezért a városvezetés úgy döntött, hogy a halálosan beteg vagy súlyosan sérült embereket a szárazföldre szállítják, hogy ne a szigeten haljanak meg. Ha valaki váratlanul meghal a holttestét elküldik eltemetni - írta a noizz.hu.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés