Hirdetés

Brutális porvihar pusztított ebben a városban, hárman meghaltak

Nap Híre portré Nap Híre

Sérültjei is vannak a porviharnak.

Legkevesebb három ember meghalt és százak szorulnak kórházi ápolásra a dél-iráni Szisztán-Beludzsisztán tartományon végigsöprő porviharok miatt – jelentette pénteken az IRNA hivatalos iráni hírügynökség hatósági közléseket ismertetve.

Az áldozatokat a legutóbbi három napban regisztrálták, és a tartományi meteorológiai központ szerint a heves szelek és porviharok a következő napokban is folytatódnak.

"Zábulban, Zahakban, Hirmandban és Nimrúzban 1346 ember kért segítséget a kórházakban és rendelőintézetekben" - közölte a tartomány válságkezelő részlegének vezetője, akit az IRNA idézett. Hozzátette, hogy páciensek többsége légzőszervi, szív- és szempanaszok miatt fordult orvoshoz, hárman pedig a kis látótávolság miatt autóbalesetben haltak meg.

Egyre gyakoribbak a hasonló porviharok Irak déli részében, ahol aggasztó gyorsasággal terjed a szárazság. Az ügyben diplomáciai feszültségek alakultak ki a szomszédos Afganisztánnal, amelyet Teherán azzal vádol, hogy jelentősen csökkentette a mindkét ország területén átfolyó Hilmend folyó vízhozamát - írja az MTI.

A 85 milliós lélekszámú Irán az éghajlatváltozásnak leginkább kitett országok egyike. Szisztán-Beludzsisztán egyike a hőségtől legtöbbet szenvedő iráni tartományoknak, ahol a nyáron ezer embert ápoltak kórházban a hőség és porviharok okozta panaszok miatt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés