Hirdetés

Brutális gyilkosság a Balatonnál, idős pap az áldozat

Nap Híre portré Nap Híre

Csontos Gyula plébánost brutális módon, vascsővel verték halálra az ágyában 1991-ben. A rendőrség a három évtizedes gyilkosság ügyét most újranyitotta. 

1991 augusztus 26-ának éjjelén Balázs Anna apáca száját befogta egy betörő, akinek az arcát fehér kendő takarta, és az tudakolta tőle, hogy hol van a pénz. Két társa ugyanígy álcázta magát, majd miután Nusi nővér közölte velük, hogy szegénységi fogadalma miatt semmilyen vagyona nincs, megkötözték, a három személyből pedig kettő átment a szomszéd helyiségbe. Ott aludt Csontos Gyula plébános, akire vascsővel támadtak rá: az ágyában verték halálra a papot, majd – mindent felforgatva – kifosztották a plébániát.

A nyöszörgő nővérre és a vérbe fagyott plébánosra a reggeli misére érkező hívők találtak rá. A rablógyilkosok elvitték a perselypénzt, Csontos atya készpénzét és egy videókamerát. Több mint 30 éve nem bukkantak a tettesek nyomára, az egyetlen tanú, Nusi nővér pedig egy évtizeddel élte túl a támadást.

Az Élet elleni bűncsselekmények nevű Facebook-oldal információi szerint nemrég a rendőrség újra elővette az ügyet és megint elkezdték keresni a gyilkosokat. Paloznak polgármestere, Czeglédy Ákos már a gyilkosság után érkezett a településre, de tudja, hogy mindenkit megráztak akkoriban a történtek. Sőt, ahogy mesélte, a tragédia 30. évfordulóján megemlékezést is tartottak az itt élők.

A Blikk az ügyben kereste a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, azonban egyelőre még nem válaszolták a kérdéseikre. A lap úgy tudja, egy másik ügy miatt került a látókörükbe néhány ember, így derült ki, hogy közük lehet a plébános harminc évvel ezelőtti halálához. Csontos Gyula unokaöccse, Forrás Károly már elköltözött Paloznakról, ám a történteket nem tudja és nem is akarja elfelejteni.

"Nemrégen jártam a rendőrségen, hogy érdeklődjek az ügy állásáról. Annyit mondhattak, hogy folyik a nyomozás, és kérték, ha bármi eszembe jut, vagy tudomást szerzek új részletekről, értesítsem őket" - mondta Károly. 

A gyilkosság után többen arra gyanakodtak, hogy külföldiek lehettek a gyilkosok. Nusi nővér is azt mesélte, az álarcosok egymás közt idegen nyelven beszéltek. Mások arra gyanakodtak, hogy olyanok ölhették meg a plébánost, akik bejáratosak voltak a parókiára, s annak idején Károly is ezt gyanította. 

"Merthogy Gyula atya templomának kapuja mindenki előtt nyitva állt. Bárkit beengedett, mindenkinek jutott egy kedves szó, egy korty pálinka, egy pohár bor a saját szőlőből. Igaz, a parókián még mi sem ismertük a járást, pedig rossz gyerekként mindenhová beszöktünk, ezért gondolom, hogy a tettesek már járhattak ott korábban. Az, hogy valójában mi történt, Nusival együtt a sírba szállt, ezért mind örülnénk, ha most, három évtized után pont kerülne az ügy végére" - mesélte a lapnak Keller József, aki gyerekkora óta ismerte a plébánost. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés