Hirdetés

Brutális drágulás jön, tovább emelkedik a kenyér ára

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége számításai szerint idén akár további 30-40 százalékkal drágulhat a kenyér, ami az energiaköltségek emelkedése, az aszály és a gyenge gabonatermés következménye. Egyre több pékség dönt úgy, hogy végleg lehúzza a rolót a rezsiárak emelkedése miatt, hiszen nem tudják tovább emelni a termékek árát, így a rezsi összegét sem tudják kitermelni. 

Ráadásul a gabonatermesztők a liszt további áremelkedésével számolnak, főleg az aszály miatt. Az Alföldön nagyon gyenge idén a betakarítási eredmény, szerencsére a Dunántúlon nem ennyire rossz a helyzet, így nincs veszélyben az ország búzája, és Magyarország liszt- és gabonaellátottsága is megfelelő. Azonban most az exportőrök nem adnak el külföldre gabonát, bár megtehetnék. Elővásárlási jogot adnak az államnak.

Sajnos az élelmiszer áremelkedéseknek messze nincs vége. Én úgy gondolom, hogy minimum még egy 30-40 százalékkal nőni fog a cereáliák, a kenyér, a péksütemény, meg az ehhez hasonló termékek ára

- magyarázta Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese. Hozzátette: az állattenyésztők nyeresége is veszélyben van, a kényszerű vágások további hús-áremelkedéshez vezethetnek - számolt be a hírről az ATV Híradója.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés