Hirdetés

Eddig kell bírni a brutál hőséget - Már látni, mikor jön a frissítő zápor

Garai Kitti portré Garai Kitti

A Kárpát-medencébe is megérkezik a forró, száraz légtömeg, de frissítő záport is ígérnek. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint Európa fölé dél felől magassági gerinc nyúlik be, amelyet szubtrópusi levegő tölt ki. 

A forró légtömeg északra jutását a Brit-szigetek térségében örvénylő ciklon előoldali áramlási mezeje is segíti - arrafelé egyébként esik az eső. Így már Franciaországban, a Benelux-államok és Németország területén is többfelé 30 fok fölé melegedett fel a levegő. Ennél is melegebb van azonban a Kaszpi-tenger északi partján, arrafelé a 40, 41 fok sem ritka. A Kaszpi-tengertől nyugatra is örvénylik egy ciklon, amely szintén észak felé szállítja a meleget.

A Kárpát-medence fölé is megérkezik a forró, száraz légtömeg, így gyorsan emelkedik a hőmérséklet, de már látni, mikor jön egy kis frissítő zápor.

Hivatkozás másolása

Az előrejelzés szerint hétfőn napos idő lesz, csak kevés fátyol- illetve lapos gomolyfelhő lehet az égen, de ezek csapadékot nem adnak. Délután ugyanakkor egyre több fátyolfelhő szűrheti a napsütést, az északi megyékben gomolyfelhők is képződhetnek, késő délután, kora este észak felől záporok, zivatarok érhetik el az országot. Az esetlegesen kialakuló zivatarokat leszámítva gyenge vagy mérsékelt légmozgásra számíthatunk.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szeszélyes területi eloszlásban 11 és 21 fok között alakul, a városokban, vízpartokon lesz enyhébb, a hidegre hajlamos helyeken pedig hűvösebb a hajnal. A csúcshőmérséklet hétfőn 30 és 36 fok között alakul.

 Ahogy azt a naphire.hu is megírta, Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőtől országos hőségriadót rendelt el, ami 2023. július 10-én (hétfő) 00:00 órától 2023. július 12-én (szerda) 24:00 óráig lesz érvényben. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés