Hirdetés

Brüsszeli spekulánsok miatt dühös Orbán Viktor, nem hagyja annyiban

Morvay Péter portré Morvay Péter

Két hónap után adott ismét rádióinterjút a miniszterelnök. Szerinte a nemrég bejelentett nemzeti konzultációra azért van szükség, hogy az emberek elmondhassák különvéleményüket.

„A politika egy tapasztalati műfaj. Voltak nehéz és válságos időszakok az elmúlt 12 évben, és azt tanultam meg, hogy az a legjobb, ha bevonjuk az embereket a döntésekbe” – ezzel indokolta Orbán Viktor miniszterelnök az újabb nemzeti konzultáció meghirdetését a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjújában. 

A kormányfő elmondta: jogilag a nemzeti konzultáció a legjobb forma, hogy megkérdezzük az embereket valamivel kapcsolatban.

Szerinte most nem az a kérdés, hogy a kormánynak van-e véleménye, hanem „esélyt kell adni az embereknek, hogy egyet érthessenek, vagy elmondhassák a különvéleményüket”. Mint mondta, a legfontosabb ilyenkor az összetartás.

„Szokták mondani, hogy a konszenzust meg kell keresni, de az nem egy húsvéti tojás”

– vélekedett a miniszterelnök, akit megkérdezték Annalena Baerbock német miniszter korábbi kijelentéséről is, aki azt mondta egy hónapja: nem érdekli, hogy mit gondolnak a választói. 

„Magyarországon ilyet nem lehet csinálni” – mondta erről Orbán Viktor. 

Azt is elmondta, hogy szerinte egyértelmű, hogy a politikai döntések, és nem a gazdasági világfolyamatok hajtották fel az energia árát. Ha nem lennének ezek a döntések, akkor is száz dollár környékén lenne például az olaj és a gáz ára, de az még „menedzselhető” helyzet lenne a rezsiszabályok változtatása nélkül is.

„Az igazság az, hogy hazudtak Brüsszelben” - mondta a kormányfő, szerinte ugyanis megígérték: nem fognak hatni a szankciók az energiára, azonban ez nem így lett.

„Dühösek vagyunk, mert becsaptak minket”

A kormányfő úgy véli, hogy a háború még sokáig eltart, közben pedig az energiaárak magasak maradnak a szankciók miatt, „a spekulánsok pedig dörzsölik a kezüket”.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az magas energiaaárak miatt az élelmiszerárak is egyre csak nőnek, és „ezért kellett bevezetni az élelmiszerárstopot” is. A miniszterelnök egy korábbi interjúban azt mondta, hogy szerinte az októberi hónap vízválasztó lehet.

„Ha nem tiltakozunk, ha nem érjük el, hogy a szankciós politikán Brüsszelben változtassanak, akkor a magas árak a következő 5-10 évben az életünk részévé válnak” – vélekedett a magyar kormányfő.

Hozzáfűzte: amikor a következő alkalommal meg kell újítani a szankciókat, akkor a brüsszeli politikusoknak lehetőségük lesz arra, hogy felülvizsgálják a korábbi döntésüket.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy Magyarországban biztosított az elegendő energia. Szerinte az ország „rendesen betárazott”. Elmondása szerint annyi gáz van a tárazókban, hogy nincs veszélyben a gazdaság működése.

„Ha egy molekula sem jönne a vezetékeken, akkor sem lenne baj, mert betároltunk” – fogalmazott a kormányfő. Azt mondta: a jelenlegi helyzetben 4-5 hónapot is kibírnánk még abban az esetben is, ha teljesen leállnának a szállítások.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés