Hirdetés

Brüsszeli lövöldözés: „Európa megrendült”, miután két svédet agyonlőttek

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Két svéd állampolgárt agyonlőttek, egy harmadik személyt pedig megsebesítettek Brüsszelben. A támadást az ügyészség terrorizmusként kezeli.

A rendőrök lezárták a lövöldözés helyszínét Brüsszelben
A rendőrök lezárták a lövöldözés helyszínét Brüsszelben MTI/AP/Sylvain Plazy

Félbehagyták a 2024-es Eb-selejtező Belgium-Svédország labdarúgó-mérkőzését hétfő este Brüsszelben, miután lelőttek két svéd állampolgárt, egy harmadik személy pedig megsebesült. A városban a legmagasabb terrorkészültség van érvényben, mivel a fegyveres férfi, továbbra is szabadlábon van.

Emmanuel Macron francia elnök, aki éppen Albániába látogatott, azt mondta: "Európa megrendült" - írja a BBC.

A belga szövetségi ügyész szóvivője, Eric van Duyse arra szólította fel a lakosságot, hogy "menjenek haza, és maradjanak otthon mindaddig, amíg a fenyegetést nem sikerült felszámolni".

Azt mondta, hogy egy magát a támadónak valló férfi egy közösségi oldalon közzétett videóban azt mondta, hogy az Iszlám Állam csoport inspirálta őt. Egy videón egy arabul beszélő férfi látható, aki azt mondja, hogy Isten nevében követte el a támadást, és három embert ölt meg.

Az ügyészség terrorizmussal kapcsolatos vizsgálatot indított a Boulevard d'Ypres-en történt lövöldözés miatt.

A lövöldözést követően a rendőrség és a segélyszolgálatok lezárták a közeli utcákat.

Belga sajtóértesülések szerint a két megölt ember a svéd válogatott futballmezét viselte.

Hétfőn este rendezték meg a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság selejtezői F csoportjának nyolcadik fordulójában a Belgium-Svédország mérkőzést. A lövöldözés után a svéd válogatott bejelentette, hogy nem játsszák le a második félidőt, amit a belga csapat el is fogadott.

Alexander de Croo belga miniszterelnök a közösségi médiában őszinte részvétét fejezte ki a svéd miniszterelnöknek a svéd állampolgárok elleni hétfő esti megrázó brüsszeli támadást követően.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a közösségi médiában kijelentette, hogy együttérez "a brüsszeli aljas támadás két áldozatának családjával". Hozzátette, hogy teljes szívéből kívánja, hogy a belga rendőrség hamar elfogja a támadót. “Egységesen állunk ki a terror ellen”, tette hozzá.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés