Hirdetés

Pánik Brüsszelben: Orbán Viktor az EU első számú vezetője lehet

Nap Híre portré Nap Híre

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke bejelentette, hogy indul az idén nyáron esedékes európai parlamenti választásokon, ez pedig azt jelenti, hogy megüresedik az EiT vezető posztja. Ezzel párhuzamosan pedig Magyarország veszi át júliusban az EU Tanácsának soros elnökségét. Ha addig nem választanak elnököt, akkor az aktuálisan elnöklő ország nemcsak a Tanács különböző formációinak ülését szervezné és vezetné (ahogy minden soros elnökség ezt teszi), hanem az állam- és kormányfőkből álló Tanács (EiT) üléseit is – ebben a forgatókönyvben tehát Orbán Viktor magyar miniszterelnök szervezné és vezetné ezeket az EU-csúcs üléseket is.

A Portfolio azt írja, ezt a forgatókönyvet a többi 26 uniós tagállam vezetője kétségbeesetten szeretné elkerülni, többek között Magyarország és a közöttük fennálló viták miatt.

Miután június 6-9. között mind a 27 uniós országban megtartják a parlamenti választásokat, az európai vezetők a tervek szerint június 17-én, majd június 27-28-án ismét találkoznak. A tagállamoknak ezen a két találkozón van lehetőségük megegyezni Charles Michel utódjáról, figyelembe véve a választási eredményeket és a tagállamok közötti kompromisszumokat.

Korábban egyébként írtunk arról is, hogy Orbán Viktor elárulta Magyarország tervét, hogy el akarja foglalni az uniót. "Az Európai Unió alapgondolata jó, Magyarország nem akarja otthagyni az európai közösséget, hanem át akarja venni a politikai irányítást Brüsszelben, el akarja foglalni az uniót - jelentette ki a miniszterelnök korábban.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés