Hirdetés

Bruce Willis betegségét régóta titkolták, ezért lett néma akcióhős

Morvay Péter portré Morvay Péter

Korábban kellett volna visszavonulnia, de a producerek nem engedték

Hivatkozás másolása

A világsztár mentális hanyatlása több mint egy évtizede kezdődött, de filmes szerepeit ehhez alakították, így sokáig el lehetett titkolni a bajt. 

Bruce Willis egy gyorsan beszélő főszereplő volt, aki szótlan sztárrá vált – írja a new yorki Vulture magazin. 

Bruce Willis
Bruce Willis Fotó: MTI/EPA

A világhírű színész idén márciusban a beszédet és a megismerést befolyásoló agyi rendellenesség, az afázia miatt visszavonult a színészi pályától. Felesége szerint a 67 éves színász ma már állandó ápolásra szorul.

Az amerikai sztármagazin így jellemezte Willist: „Smirglis tenorhangjával, izmos testével, kissé visszahúzódó hajkoronájával, rosszfiús vigyorával és elevenen csillogó szemével Willis egyszerre tudott romantikus karaktert és könyörtelen akcióhőst alakítani.”

Akik pályafutását közelről figyelték, láthatták, hogy az utóbbi években Willis egyre szűkszavúbb szereket kapott, miközben rövid jelenetekben tűnt csak fel. 

Az ok egészégügyi volt: Willis a forgatásokon már képtelen volt emlékezni a szövegére. 

A producerek úgy döntöttek, hogy csökkentik a képernyőn töltött idejét, a lehető legtöbb szövegét kivágják, a többit pedig fülhallgatón keresztül vagy a kamerán kívül felolvassák neki, hogy el tudja ismételni őket. A közönség emiatt sokáig semmit nem vett észre a bajokból.

Willis ügyvédje, Martin Singer így nyilatkozott a Los Angeles Timesnak: 

„Ügyfelem azért dolgozott tovább az orvosi diagnózis után, mert dolgozni akart, és képes volt rá.”

A new yorki lap szerint Willis még egy olyan színészi kategóriából is ki tudott emelkedni, amelyben Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Mel Gibson, Burt Reynolds, Clint Eastwood, Russel Crowe és Harrison Ford voltak a vetélytársai.

Már karrierje elején olyan korszakalkotó filmekben bizonyított, mint a Die Hard és a Ponyvaregény, pályafutása a titkolt betegsége miatt mégsem tudott kiteljesedni. Az utóbbi évtizedben szerepei szinte kizárólag szűkszavú bérgyilkosokból, gengszterekből, katonákból és egyenruhás hatósági figurákból álltak. 

A filmek többségében ráadásul Willis alig szerepel, bár a marketingosztályok gondoskodtak arról, hogy a neve és az arca a lehető legnagyobb méretben szerepeljen a streaming-menü plakátjának miniatűrképein, hogy úgy tűnjön, mintha Bruce Willis-filmekről lenne szó, nem pedig olyanokról, amelyek véletlenül Bruce Willis nyomokban tartalmaznak Bruce Willis-filmeket.

A Vulture szerzője szerint ez a kommersz megalkuvás is hozzájárult ahhoz, hogy Willis nem kapott (eddig) Oscar-életműdíjat, pedig kivételes képességei miatt ezt rég megérdemelte volna. 

Nem Willis az egyetlen filmes sztár, aki ilyen idegrendszeri betegséggel küzdött. 2003-ban 81 évesen halt meg Charles Bronson, akinek többféle súlyos betegsége volt, köztük demenciával is küzdött. A legendás Columbo felügyelőt alakító Peter Falk 2011-ben hunyt el 83 éves korában, előtte évekig küzdött Alzheimer-kórral, végül teljesen leépült.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés