Hirdetés

Elképesztő interjút adott a botrányhős gyömrői polgármester

Nap Híre portré Nap Híre

Megtörte a csendet, szabadulása óta először adott interjút Gyenes Levente gyömrői polgármester, aki bő két évtizede vezeti a húszezres várost. Gyenes jelenleg is büntetőeljárás alatt áll (a gyanú szerint egy vállalkozásban csalt az adóval). 

A Blikk rákérdezett arra, hogy milyen érzésekkel nézte vissza a polgármester azt a felvételt, ahol a NAV-os kommandósok leteperik a földre a saját lakásában. Gyenes szerint ez egy ravasz videó volt, ugyanis próbálták úgy láttatni, mintha egy nagyon nagy bűnszervezet vezetője lenne. „A négyperces videó első felében valóban én voltam, és abban a házban készült, amelyikben laktam Gödöllőn. A második felében, amikor különböző vagyonelemeket mutattak be, azok már nem nálam készültek. Így például a padlón szétterített, százmilliós értékű bankjegyekről készült képek sem” – mesélte Gyenes, hozzátéve, hogy a felvételt nem volt felemelő élmény látni, „főként úgy, hogy közben pontosan tudtam, vétlenül és ok nélkül keveredtem bele ebbe az ügybe”.

Elmondása szerint fogalma sem volt arról, hogy hónapok óta gyűjtik az adatokat róla, és hogy ilyen rajtaütés megtörténhet egyáltalán. 

„Ahelyett, hogy küldtek volna egy idézést, és megjelenek, a kommandó lerohant. Az emeleten aludtam a párommal együtt, aki ma már a feleségem. Ő ébresztett, hogy úr isten, hallod ezt?! Kiabálnak kintről, hogy Gyenes Levente, jöjjön ki! Kinéztem az ablakon, láttam a villogó fényeket, a rengeteg fegyverest. Mondtam neki, hogy drágám, értem jöttek.. felöltöztem, majd kisétáltam” – mondta Gyenes. 

A polgármester azt gondolta, maximum 72 órára viszik be, aztán hazamehet. A házkutatás 12 órán keresztül tartott, kábítószer-kereső kutyát is bevetettek, pénzt is kerestek nála, de állítólag semmit sem találtak. „Már akkor közölték, hogy egy volt cégem fiktív számláinak befogadásai miatt nyomoznak. A céget évekkel korábban eladtam, mégis azt mondták, én irányítom” – tette hozzá. 

Arról is beszélt, hogy három nap múlva a nyomozók is közölték vele, hogy valóban nincs arra adat, hogy ő irányítana, ezért legfeljebb felbujtással gyanúsítható. „Állításuk szerint telefonlehallgatások tudják igazolni a bűnösségünket. Én végignéztem az összes jegyzőkönyvet, sem én, sem az ügyvédeim nem találtunk erre utaló beszélgetést” – fogalmazott. 

A hatalmas vagyonával kapcsolatban elmondta: „Köztudott, hogy korábban egy nagyobb biztonsági céget irányítottam, majd értékesítettem, benne volt az ország legjelentősebbjei között. Ezen túlmenően is tucatnyi érdekeltségem volt. Megmondom őszintén, én mind a mai napig ebből élek.

Gyenes nem érzi úgy, hogy szégyent hozott volna a városára, ugyanis mint mondta, „ezért a városért nagyon sok mindent tettem.” Hangsúlyozta: soha nem rejtette véka alá a személyiségét, a magánéletét, a vállalkozásait vagy a hobbijait. „Én nagyon megvetem az álpuritán embereket. Attól még lehet szépen élni, hogy tehetős valaki, attól még lehet könyvet olvasni, lehet operába járni. Saját páholyunk volt a családommal az Operaházban. Azt gondolom, ami vagyonnal rendelkezem, azért egyfelől megdolgoztam, másfelől helyesen használom, helyesen élem fel. Nem másokat zsákmányoltam ki” – jelentette ki. 

A gyömrői polgármestert hatszor egymás után megválasztották, legutóbb 67 százalékos támogatottsággal. „Én azt mondom, a helyi politikában egyszer át lehet vágni az embereket, talán kétszer is lehet hazudni, de hatszor nem” – vélekedett. Kitért arra is, hogy nem vesz el a várostól pénzt, sőt, a kezdetek óta fel sem veszi a fizetését.

„Amikor idekerültem, egy ötezer fős cégcsoport volt a tulajdonomban. Több luxusautó állt a garázsaimban. És igen, egy Bentley-vel érkeztem a beiktatási ünnepségemre, mint Gyömrő egyik legtehetősebb embere. Ez kötelezettségeket is rótt rám. Én a várostól nem veszek el pénzt. Nézze, itt az irodai bútorom, saját pénzből vásároltam. Nincs repikeretem, a kezdetek óta nem veszem fel a fizetésemet, nincs céges autóm, benzinkártyám. Ellenben több beruházást is a saját vagyonomból valósítottam meg a városban, egyebek mellett a Tófürdő első nagy és teljes felújítását is” – fogalmazott. 

Gyenes a lemondáson is elgondolkozott akkor, amikor karácsonykor a hat négyzetméteres cellában ült. Úgy fogalmazott: „már tudtam, hogy visszavonulok. Amikor kiengedtek, a saját civil egyesületem tagjait összehívtam, s ezt el is mondtam nekik.”

Arra a kérdésre, hogy 55 évesen nyugdíjba megy-e, úgy felelt: „én már 21 esztendővel ezelőtt nyugdíjba mentem. A nyugdíjas éveimet töltöm a polgármesteri székben. A vállalkozói létből 2002-ben kiszakadtam, 2012-re sikerült a cégeket értékesíteni, a családtagjaimnak átadni. Olyan vagyoni elemek vannak körülöttem, hogy az én életemben – de lehet, hogy az unokáméban is – kitart majd.

Megjegyezte azt is, hogy biztos abban, hogy hetedszer is nyert volna a választáson, és hogy nem bujkál és nem is tervez külföldre menni. „Én gyömrői vagyok, itt is maradok” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a felesége külföldi származású, egy mongol hercegnő. 

Arra a kérdésre, hogy felkészült-e, hogy esetleg ismét börtönbe kell vonulnia, azt felelte: „Ezt úgy tekintem, mint egy súlyos betegséget, s tudom, hogy mindent meg kell tennem a gyógyulásom érdekében. A legjobb ügyvédeket alkalmazom, hogy bizonyítsam az ártatlanságom.”

Elmondása szerint el tudná viselni, ha ismét rács mögé kerülne, bujkálni nem akar. „Ha valamit muszáj bevállalni, akkor azt muszáj. Ha rám húznak bármit, én azzal szembe tudok nézni. A rácson túl is van élet, én odabent még tanítottam is. Ráadásul lehet, hogy addigra születik egy gyerekem. Tudom, hogy esetleg keveset látom majd, ez óriási szívfájdalom lenne. Ám azt is, hogy amikor végleg lezárul az ügy, utána boldogan élek, és nem kell mindig magam mögé néznem” – mondta.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés