Hirdetés

Botrány: óriási bajban vagyunk, a Honvédség borzalmas állapotban van Putyin háborúja kellős közepén

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Kiszivárgott egy zárt ülésről:, hogy az új vezérkari főnök szerint súlyos problémák vannak a honvédségnél.

Egészen súlyos kritikákat fogalmazott meg a Böröndi Gábor, a honvédség új vezérkari főnöke egy zárt ülésen. A kiszivárgott leirat szerint a súlyos problémák között említette a légvédelmet, amit például a tavaly Horvátországban lezuhant ukrán katonai drón ügye is bizonyít, hiszen hazánk légterén is átrepült - közölte az RTL.

Azonban Böröndi szerint a hadsereg logisztikai képességei is gyengék, sőt a zárt ülésen a kiszivárgott leirat szerint az is elhangozhatott, hogy a honvédségnél "egész nap monitorokat bámuló katonák dolgoznak". Mindezek miatt Böröndi "egy gyakorlat azonnali megkezdését rendelte el".

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Emellett az is botrányt okozott a napokban, hogy az új vezérkari főnök az M1 csatornán egy interjúban azt mondta, hogy az 1939-es német-lengyel háború lokális konfliktus volt és békefolyamattal elejét lehetett volna venni annak, hogy világháborúvá szélesedjen. Kijelentésével kiakasztotta a lengyeleket is, olyannyira, hogy Lengyelország nagykövete nyílt levelet írt a magyar vezérkari főnöknek. A Demokratikus Koalíció (DK) Böröndi azonnali lemondását sürgeti a botrány miatt.

A mai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter minderre úgy reagált, hogy szerinte nem kell lemondania, mivel a második világháború megítélése nem tartozik a feladatkörébe, a működését a feladatkörébe tartozó területeken kifejtett tevékenysége alapján ítélik meg. Sőt, Gulyás kiemelte azt is, hogy a kormány egyetért a vezérkari főnök erősen kritikus megállapításaival, amelyek a magyar haderő állapotára vonatkoztak - írta az ATV.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés