Hirdetés

Botrány: harminc évre börtönbe megy Böjte atya otthonainak gyerekeket abuzáló alkalmazottja

Garai Kitti portré Garai Kitti

Harminc év börtönre ítélte alapfokon a csíkszeredai bíróság Böjte atya otthonainak egyik volt alkalmazottját. A 35 éves férfi 2007 és 2011 között a Tusnádfürdőn, 2011 és 2017 között pedig a Kászonaltízen dolgozott, s a tíz év alatt tizenöt fiút bántalmazott szexuálisan és fizikailag.

A vádirat szerint a nevelő két gyermeket megerőszakolt, tizenegyet szexuálisan bántalmazott, tízet megrontott, tizenhármat fizikailag bántalmazott, egynek pedig veszélyeztette a testi épségét. A legkisebb bántalmazott fiú még 8 éves sem volt, a legidősebb pedig 16 éves volt.

"Engem is behívott a szobájába, hogy nézzek vele pornót. Olyankor fogdosott, és kedves volt velem. De sokszor bántott is, és nemcsak engem, hanem sorra vette a fiúkat. Ütött minket, nem egyszer, sokszor. Ez általában késő este történt” - emlékezett vissza a szörnyűségekre az egyik otthon lakója. 

A Transtelex cikke szerint a nevelő egy fogyatékkal élő, beszédképtelen kisfiút is rendszeresen bántalmazott, akit egyébként többször ki is zárt az otthon emeleti ablakpárkányára. 

A férfi ellen az ügyészség 2016-ban indított nyomozást, de az ügyben csak 2019-ben történt fordulat, amikor az egyik otthonban élő kisfiú a pszichológusnak elpanaszolta, hogy a nevelő rendszeresen bántalmazta őt. Nem sokkal később pedig három másik kisfiú egy önkéntesnek mesélte el az átélt szörnyűségeket. 

Az alapfokú ítéletet szerdán hirdették ki. A férfit harminc év börtönt kapott, emellett több jogától megfosztották. Összesen 790 ezer lej kártérítés és 3700 lej perköltség kifizetésére kötelezték, a vagyonából pedig 600 ezer lej értékben foglaltak le javakat.

A vádlott fellebbezhet a csíkszeredai bíróság alapfokú ítélete ellen.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés