Hirdetés

Borzalmas hír érkezett: nagyon, nagyon nagy a baj az uniós pénzek körül

Nap Híre portré Nap Híre

Nagyon úgy néz ki, hogy egy darabig még biztosan nem kapjuk meg az uniós forrásokat.

Johannes Hahn költségvetésért és Nicolas Schmit foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős uniós biztos arról beszélt kedden az európai parlamenti képviselők előtt, hogy az Európai Bizottság (EB) érvényt akar szerezni a jogállamisági rendeletnek, mert erre hatalmazták fel a tagállamok - írja a HVG a tudósításában.

Hahn jelezte a képviselőknek, miszerint már vannak fejlemények a magyar vállalások tekintetében, például megemlítette az Integritás Hatóságot, azonban más előrelépésről nem tudott beszámolni.

Mint ismert, hazánk azért nem jut hozzá a hétéves költségvetésből 6,3 milliárd euróhoz és a teljes helyreállítási alaphoz, mert hiányosságai vannak a korrupcióellenes keretrendszernek. A lap emlékeztetett arra is, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége az egész hétéves költségvetést blokkolja, míg az akadémiai szabadság megsértése, a menekültekkel való bánásmód és az LMBTQI-közösség hátrányos megkülönböztetése további 2,5 milliárd eurót tesz elérhetetlenné Magyarország számára.

A biztosok viszont cáfolták azt a hírt, miszerint közel van a 13 milliárd euró felszabadításáról szóló megállapodás hazán számára, sőt kijelentették, a magyar válasz beérkezésétől függ, hogy mikor folytatódhat ez az eljárást.

Schmit kihangsúlyozta, "a cél sohasem Magyarország megbüntetése volt, hanem az EU pénzügyi érdekeinek védelme".

Hahn pedig azokra a feltételezésekre utalt, amelyek szerint hazánk csak abban az esetben járul hozzá Ukrajna további finanszírozásához, ha hozzájut a forrásokhoz. Ezzel kapcsolatban a biztos úgy fogalmazott, hogy "nem lehet bennünket zsarolni, lehet, hogy kicsit bonyolultabbá teszik a életünket, de akkor olyan megoldás születik, amelyik 26 tagállamot ölel fel".

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés