Fél évre börtönbe kerülhet, ha ennek a fának a közelébe megy

  • Színes
Garai Kitti portré Garai Kitti

Kaliforniában, a Humboldt Redwoods Nemzeti Parkban található a világ legmagasabb fája, a Hyperion, amit nagyon féltenek a látogatóktól. Nemrég ugyanis az örökzöld mamutfenyő és a környező erdőség nagy károkat szenvedett el a mindent letaposó turisták miatt.

Bár a 115,55 méteres fa nem érhető el egyetlen turistaúton sem, ez nem fékezte meg a túrázok tömegeit, akik 2010 óta folyamatosan látogatták a világ legmagasabb fáját. A kirándulók ösvényeket vágtak maguknak a sűrű aljnövényzetbe, és a fa is károkat szenvedett attól, hogy ráléptek a gyökereire. 

Leonel Arguello, a nemzeti park természeti erőforrásokért felelős menedzsere szerint a páfrányok is eltűntek a fa körül, mivel azokat is letaposták a látogatók, akik ráadásul rengeteg szemetet is hagytak maguk után. 

Emiatt a hatóságok úgy döntöttek, hogy teljesen lezárják a területet és megbüntetik azokat, akik a fa közelébe akarnak menni. Aki a tiltás ellenére odamegy, akár 1,9 millió forintos pénzbírsággal is számolhat, valamint fél évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.  

A 800 éves Hyperiont még 2006-ban fedezte fel két természetbúvár, amely 2019-ben a Guinness rekorok könyvébe is bekerült, mint a világ legmagasabb fája - írta az rtl.hu az MTI cikke nyomán.

Cimkék:
  • börtön
  • pénzbüntetés
  • fa
Nap Híre a Facebookon. Friss hírek és történetek. Ma mindenki erről beszél. Csatlakozz és mondd el a véleményed. Látogass el Facebook oldalunkra
Ha van a témához kapcsolódó sztorid, írd meg nekünk a szerkesztoseg@naphire.hu címre! Írj nekünk emailt

Ez is érdekelhet