Hirdetés

A rendszerváltás óta nem voltak annyian börtönben, mint most

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Megteltek a magyar börtönök, idén januárban 1068 fogvatartottat szállítottak át egyik börtönből a másikba.

A Budapesti Fegyház és Börtön 45 főt helyezett át máshova, 41 új rabot pedig más börtönből fogadott, azonban olyan intézmény is van, ahova több mint száz fogvatartott érkezett máshonnan. A becslések szerint a fogvatartottak 11 százalékát helyezték át az említett időszakban.

A magyar kormány szerint az embercsempészek és a migráció miatt alakult ez így, ám a Magyar Helsinki Bizottság (MHB) szerint eleve nincs hely a hazai börtönökben és a probléma nem új keltű.

Krámer Lili, a MHB kutatója elmondta, hogy minderre a „telítettségkiegyenlítésre való törekvés” és a férőhelybővítés hiánya miatt van szükség, ám ez nemcsak a rabok, hanem a családtagok életét is megnehezíti, hiszen így elég nehéz megoldani a látogatásokat - írja az Átlátszó.

Kiderült az is, hogy 1990, azaz a rendszerváltás óta nem voltak annyian börtönben, mint most, pedig azóta csökkent az ország népessége is. Az összesített telítettség tavaly év végén 107 százalékos volt, azonban Székesfehérváron ez 128 százalékos, míg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei büntetésvégrehajtási intézményekben 120 százalékos.

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés