Hirdetés

Novák Katalin rendesen helyretette a honvédség új vezérkari főnökét

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A köztársasági elnök a Twitter-oldalán, angolul szólt be Böröndi Gábornak.

Kisebb botrányt okozott a napokban Böröndi Gábor, a Magyar Honvédség újonnan kinevezett vezérkari főnöke, amikoraz M1 csatornának adott interjút. A beszélgetés során úgy fogalmazott, hogy az 1939-es német-lengyel háború lokális konfliktus volt és békefolyamattal elejét lehetett volna venni annak, hogy világháborúvá szélesedjen. Kijelentésével kiakasztotta a lengyeleket is, olyannyira, hogy Lengyelország nagykövete nyílt levelet írt a magyar vezérkari főnöknek. A Demokratikus Koalíció (DK) Böröndi azonnali lemondását sürgeti a botrány miatt.

Az ügy még a csütörtöki Kormányinfón is figyelmet kapott egy újságírói kérdésre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy szerinte a kijelentése miatt nem kell lemondania, "mivel második világháború megítélése nem tartozik a feladatkörébe, a működését a feladatkörébe tartozó területeken kifejtett tevékenysége alapján ítélik meg". Sőt a tárcavezető kiemelte azt is, hogy az Orbán-kormány egyetért a vezérkari főnök erősen kritikus megállapításaival, amelyek a magyar haderő állapotára vonatkoztak.

Most azonban Novák Katalin Magyarország köztársasági elnöke is megszólalt, aki finoman ugyan, de "helyretette" Böröndi Gábort. Az elnök a Twitter-oldalán, angolul küldött üzenetet, amiben úgy fogalmazott, hogy "mint a Magyar Honvédség főparancsnoka és köztársasági elnök tisztában vagyok azzal, hogy  az új vezérkari főnöknek rengeteg teendője van, mint például az Ukrajnában zajló háború fenyegetéseinek kezelése, és a hadsereg modernizációja". Majd azzal folytatta, hogy

a történelmi vitákat és értelmezéseket jobb a történészekre hagyni. Novák azonban nem határolódott el Böröndi gondolatmenetétől, amit Legyelország budapesti nagykövete is nehezményezett, és azt válaszolta neki, hogy "egy mondat, vagy akár egyetlen szó elég lett volna" - írja a 24.hu.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés