Hirdetés

Megdöbbentő felfedezés: Undorító "bőrevő" bogarakat találtak Európában

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Az ágyi poloska után újabb rovartól tarthatunk.

Ahogy arról korábban a Nap Híre is beszámolt, Franciaországot brutális poloskajárvány sújtja, ami kérdéseket vetett fel a jövő évi olimpiai játékok biztonságával kapcsolatban is. Azonban sajtóhírek szerint nem olyan borzalmas a helyzet, mint ahogy azt az ember gondolná. Bár azt megjegyezték, az igaz, hogy az elmúlt hetekben megnőtt a poloskaészlelések száma Franciaországban.

Azonban a félelmeinket nem üldözhetjük el, ugyanis rendkívül ritka, "bőrevő" bogarakat találtak Walesben. A Sky News beszámolója szerint egy Cardiff partjainál lévő sziget lehet a ritka faj utolsó fellegvára az Egyesült Királyságban.

A bogarat a dél-walesi partoktól néhány mérföldre fekvő Flat Holm szigeten fedezték fel. A tudósok kiemelték, ez az első alkalom, hogy a fajt Walesben észlelték, 2020-ban Angliában látták legutóbb. A ritka fajt a Délkelet-walesi Biodiverzitás-nyilvántartó Központ ökológuscsoportja fedezte fel, akik a szigetre látogattak.

Sarah Morgan, a sziget egyik tisztviselője a sajtónak azt nyilatkozta, "rejtély" hogyan került a bogár a sziget területére. "Úgy tűnik, mostanra teljesen eltűntek a szárazföldről, de lehetséges, hogy az elhullott maradványokat sirályok hozták magukkal" - mondta.

"[Ez a bogár] nem a finnyásaknak való, ugyanis ezek az apró bogarak az elhullott állatok bőrével, szőrével és csontjaival táplálkoznak. A bogár latin neve Dermestes undulatus, amelynek az első szava szó szerint "bőrfalót" jelent"

- nyilatkozta Morgan.

Jennifer Burke, a Cardiffi Tanács kulturális, parkokért és rendezvényekért felelős kabinet tagja pedig arról beszélt, hogy Flat Holm szigetéről köztudott, hogy "a természet menedéke". Mint mondta, ez volt az első sziget Walesben, amely "méhbarát" státuszt kapott.

Mivel a legújabb kutatások szerint minden hatodik fajt a kihalás veszélye fenyegeti, ez az új felfedezés még fontosabbá teszi, hogy folytassuk munkánkat a sziget egyedülálló élőhelyének védelmében és megőrzésében

- hangsúlyozta Burke.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés