Hirdetés

Pokolgépes fenyegetés miatt több iskolában pánikhangulat alakult ki Bulgáriában

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Több tucat iskolát, illetve egy egyetemet kellett kiüríteni kedden Bulgáriában, alig néhány nappal a vasárnapra kitűzött parlamenti választások előtt.

Nagy erőkkel vonult ki a rendőrség Plevna, Szliven, Várna, Burgasz és Szófia városok iskoláiba, miután bombafenyegetést kaptak a helyi iskolák. Az intézvények e-mailen és telefonon keresztül kapták meg a fenyegetéseket. A helyszínre riasztott hatóságok kiürítették az épületeket, majd átvizsgálták azokat, de robbanószerkezetet sehol sem találtak.

A bolgár belügyminiszter szerint a hatóságok abból indulnak ki, hogy "hibrid támadásokról" van szó, amelyek "valamilyen formában kapcsolatban állnak Oroszországgal". Hozzátette, az európai és amerikai partnerszervezetek segítségét kérték az e-mailek feladóinak kinyomozására. Azt már sikerült kideríteni, hogy az e-mail címeket és a telefonszámokat egyaránt az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában regisztrálták - írja az ATV.

Petar Todorov belügyi államtitkár elmondta, hogy összesen 102 pokolgépes fenyegetésről szereztek tudomást.

Elárulták azt is, hogy a fenyegetéseknek köze lehet ahhoz is, hogy Bulgáriában április 2-án, azaz vasárnap parlamenti választásokat tartanak és a szavazóhelyiségek többsége iskolákban működik. A belügyminiszter hozzátette, a voksolás folyamatát csak abban az esetben fogják megszakítani, ha valós veszély jelentkezne.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés