Hirdetés

Nagyon komoly bírságot kaphat, ha strandol ezekben a magyar vizekben

Nap Híre portré Nap Híre

Kevesen tudják, de Magyarországon csak a kijelölt helyeken engedélyezett a strandolás, és rengeteg további helyen egyenesen tilos fürdeni. A belföldi nyaralások alatt akár könnyen meg is találhatjuk az olyan tavakat, ahol nem szabad strandolni. Azt azonban mindenkinek tudnia kell, ha mégis belemerészkedünk ezekbe a vizekbe, nemcsak a bírságot, hanem a fertőzést is megkockáztatjuk.

Bárány Róbert geográfus a HelloVidék kérdésére elmondta, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében rengeteg bányatóval találkozhatunk, azon belül is kiugrik a borsodi régió, hiszen itt meghatározó volt a bányászat.. A szakember szerint általánosságban elmondható, hogy a bányatavak megléte Magyarországon egy korántsem ritka jelenség. Azt viszont már kevesen tudják, hogy a legtöbb ilyen hazai bányatóban tilos a fürdőzés, tehát aki a tiltás ellenére fürdőzik, szabálysértést követ el és komoly pénzbírsággal sújtható - szemlézte a Pénzcentrum

Aki a tiltás ellenére megmártózik, szabálysértést követ el és 5-től 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A helyszíni bírság összege 5 és 50 ezer forint közötti összeg lehet

- árulta el az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata a lap kérdésére. Közölték azt is, hogy a változó vízmélység- és hőmérséklet különbség miatt a bányatavak különösen veszélyesek. Szabadvízi fürdőzés esetén célszerű kijelölt fürdőhelyet választani, mert annak határát a parton minden esetben táblával, a vízben pedig bójákkal jelölik. A fürdés tilalmát, vagy a veszélyes, fürdésre alkalmatlan helyeket minden esetben a „FÜRÖDNI TILOS!” tábla jelzi.

Az ORFK hozzátette: a szabad vizeken, folyókon, holtágakon, egyéb vízfelületeken általában megengedett a fürdőzés. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a kiválasztott helyen a fürdést táblával jelölve egyértelműen megtiltották. A további főbb szabályok között kell kiemelni a hidak, kikötők, révátkelők és egyéb vízi műtárgyak (duzzasztómű, zsilip, stb.,) 300 méteres körzetében a fürdőzés tilalmát.

Kellő óvatosság szükséges az ismeretlen vizeken, hiszen a víz alatti, nem látható tárgyak, faágak és egyéb akadályok könnyen sérülést, a folyókon – különösen a Dunán – gyakori örvények meglepetést okozhatnak, ami igen súlyos következményekkel jár, gyakran vízbe fúláshoz is vezethet - hívták fel a figyelmet.

Egyébként nem minden bányatóban tilos fürdeni. Nagyon sok bányatóban van fürdésre kijelölt hely pl. Budakalász, Lupa Beach, Dunaharaszti, Kék Horgásztó és Strand, Pócsmegyer, Pázsit tófürdő, Nyékládházi Önkormányzati Strand, stb.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés