Hirdetés

Betiltanák az otthon tartott készpénzt Izraelben

Morvay Péter portré Morvay Péter

A drákói törvényről az új választások után szavaznak

Hivatkozás másolása

Az izraeli pénzügyminisztérium a novemberi új választások után szavazásra bocsátja a törvényt, ami korlátozná az otthon tartható készpénz mennyiségét. 

A tervezett limit 50.000 sékel, azaz mintegy 5,7 millió forint, de ezt később jelentősen csökkentenék. A tilalmat az adományokra és örökségekre is kiterjesztenék.

Azonban már augusztus elsejétől életbe lép az a törvény, ami szerint illegálisak lesznek a 6000 sékelt (690.000 Ft) meghaladó készpénzes vásárlások.

Az izraeli adóhatóság közleménye szerint a reform célja a szervezett bűnözés, a pénzmosás és az adószabályok be nem tartása elleni küzdelem.

Az új törvény értelmében minden 6000 sékel feletti kifizetést egy vállalkozásnak alternatív módszerekkel, például digitális átutalással vagy bankkártyával kell teljesíteni. Ez egy újabb lépés Izraelnek a készpénzhasználat elleni harcában. Korábban 11 000 sékel (1,3 millió forint) összeghatárig lehetett készpénzt használni üzleti ügyletek során. 

Az olyan magánszemélyek közötti kereskedés, akik nem szerepelnek a vállalkozások listáján, a limit magasabb, ők 15.000 sékelig (1,7 millió forint) összegig használhatnak készpénzt egymás közötti vásárlásnál.

„Azt akarjuk, hogy a lakosság csökkentse a készpénz használatát” – közölte Tamar Bracha, az izraeli adóhatóságnak a törvény végrehajtásáért felelős vezetője. „A cél a készpénzforgalom csökkentése a piacon, főleg azért, mert a bűnszervezetek hajlamosak a készpénzre támaszkodni. Ha korlátozzák a használatát, sokkal nehezebb lesz a bűncselekményeket végrehajtani”.

A törvény kritikusai szerint a jogszabálynak súlyos árnyoldalai vannak.

„Amikor a törvényt elfogadták, több mint egymillió állampolgárnak nem volt bankszámlája Izraelben. A törvény megakadályozná őket abban, hogy bármilyen üzleti tevékenységet folytassanak.

Gyakorlatilag a lakosság 10%-át bűnözővé tenné.

Az új törvény alól van néhány kivétel: jótékonysági intézmények és a ciszjordániai palesztinokkal folytatott kereskedelem, akik nem izraeli állampolgárok. Ez utóbbiak számára engedélyezik a nagy összegű készpénzt tartalmazó ügyleteket, de jelentést kell majd tenniük az izraeli adóhatóságnak. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés