Hirdetés

Újra felütötte a fejét a halálos kor, több iskolát is bezártak

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Két malawi városban eddig csaknem 600 halálos áldozatot követelt a kolerajárvány, a hatóságok felfüggesztették az általános és középiskolák újranyitását.

Malawiban már tavaly márciusban kitört a kolerajárvány, azonban csak az utóbbi időben súlyosbodott: szilveszter napján 19-en halt meg a betegségben. A járvány Malawi 28 körzetének szinte mindegyikére kiterjedt. Khumbize Chiponda egészségügyi miniszter elmondta, hogy az iskolák még legalább két hétig zárva maradnak - közölte az Origo.

A kormány kiemelte, sajnálja, ha az utolsó pillanatban hozott döntés fennakadásokat okozott a szülőknek, akik kedden már vitték volna iskolába a gyermekeiket. Hozzátette: az intézkedésre a gyerekek biztonságának érdekében volt szükség.

A kolerát a Vibrio cholerae fajnevű baktérium okozza, a szervezetbe általában szennyezett étellel vagy ivóvízzel kerül. Gyerekeket és felnőtteket egyaránt megbetegíthet, elsősorban súlyos hasmenést okoz. Amennyiben a beteg nem kap megfelelő kezelést, a gyors kiszáradás miatt órákon belül halálos lehet a kór.

Kolera a mikroszkóp alatt
Kolera a mikroszkóp alatt

A szakemberek előrejelzései szerint a most kezdődő esős időszak tovább súlyosbíthatja a járványt, mivel a szennyvízzel keveredő árvíz a vízforrásokat is veszélyezteti. A helyzetet ráadásul tovább nehezíti, hogy a városokban hiányzik a megfelelő vízelvezetés.

Az Afrikai Unió közegészségügyi hivatala szerint aggasztó az áldozatok számának növekedése, amit annak tulajdonítanak, hogy a betegek nem jutnak időben a megfelelő kezeléshez.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés