Hirdetés

Lehet, hogy Önnek is jár 160 ezer forint? Erről jó, ha tud!

Nap Híre portré Nap Híre

Sok múlhat egy orvosi igazoláson.

Megszületett a megállapodás a kormány és a szakszervezetek között, a minimálbér 15 százalékkal emelkedik 2023 decemberétől. Az adóalapkedvezmény összege is nő, ennek mértéke ugyanis a minimálbérhez van kötve, tehát a bizonyos betegségekkel, ételérzékenységgel, -intoleranciával élők által igényelhető összeg is emelkedik. Decembertől egészen pontosan havi 13 300 forintra, vagyis éves szinten 160 ezer forintra - írja a Pénzcentrum

Ez egy évben 160 ezer forint kiesést jelenthet, ha valaki nem tud róla, hogy jogosult a kedvezményre. 

Azt, hogy ki lehet jogosult, a 335/2009-es kormányrendelet határozza meg: ez sorolja fel a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket. Ha valakinek papírja van arról, hogy ilyen betegséget állapítottak meg nála, akkor jogosult a személyi jövedelemadója csökkentésére a személyi jövedelemadóról szóló 1995-ös törvény alapján. 

Azonban nem kell súlyos fogyatékosságokra gondolni: a kedvezmény járhet például a laktózintolerancia, a cukorbetegség egyes esetei, vagy a cöliákia esetén. Így akár 10-ből 3 magyar is érintett lehet.

Fontos, ha valaki még sosem igényelte még a kedvezményt, de a betegség ténye már hosszabb ideje fennáll, akkor visszamenőleg is igényelheti a kedvezményt az 5 éves elévülési időn belül.

Az adókedvezmény igényléséhez először is egy igazolásra lesz szükség, amelyen egy szakorvos, vagy az adózó háziorvosa igazolja, hogy valóban szenved a kedvezményre jogosító betegségben.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés